Stranden in Andalusië worden opnieuw overspoeld door Aziatische algen

Stranden in Andalusië worden opnieuw overspoeld door Aziatische algen
Beeld: Antena3 / web (screenshot)

Stranden in Andalusië worden opnieuw overspoeld door Aziatische algen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Voor het negende jaar op rij spoelen tonnen Aziatische algen (algas asiaticas) aan op de kust van Andalusië, met name in de provincies Cádiz en Málaga. Ze veroorzaken schade aan het materiaal van de vissers en storen de badgasten. Dit jaar moeten de strandgangers opnieuw met tonnen van het goedje op het strand leven. En vooral met de vreselijke geur die zich verspreid wanneer de algen drogen in de zon.

Ecologistas en Acción kaart al jaren de problemen omtrent de algen aan bij de regionale overheid van Andalusië en ook bij de Spaanse overheid maar tot nu toe zonder resultaat. De lokale, regionale en landelijke autoriteiten hebben niets gedaan om de Aziatische algenplaag te bestrijden. Nu heeft de Europese Unie echter actie ondernomen om iets te doen aan deze ecologische maar ook economische catastrofe. 

De exotische algensoort spoelde aan via het water dat in het ruim van een schip uit de Stille Oceaan zat. In principe moet deze restvloeistof in de haven worden behandeld, maar in de praktijk gebeurt dat zelden. En zo ontstaan ecologische rampen, vaak gevolgd door economische. Want als de inheemse soorten zwak zijn of minder agressief, neemt de exotische soort het leefmilieu al snel over.

De vissers zijn de wanhoop nabij. De meeste netten raken volledig verstopt door de algen. Soms zijn die daardoor ook extra zichtbaar, wat bijvoorbeeld de tonijnen verjaagt voor ze gevangen worden. Het spul gaat in de netten vastzitten en verandert in een stroperige boel. Het kost de vissers dagen om de netten weer schoon te maken. De alg in kwestie is de Rugulopterix okamurae, een algensoort uit Azië die ook de stranden bij de straat van Gibraltar en de Zee van Alboran bedekt.

Ga naar de inhoud