Uit de hand gelopen grapje: Spaanse chorizo wordt als ster gepresenteerd

Uit de hand gelopen grapje: Spaanse chorizo wordt als ster gepresenteerd
Beeld: @EtienneKlein / twitter

Uit de hand gelopen grapje: Spaanse chorizo wordt als ster gepresenteerd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Franse wetenschapper Étienne Klein heeft voor aardig wat commotie gezorgd op Twitter. Hij presenteerde op het sociale netwerk waar hij meer dan 91.000 volgers de ster ‘Proxima Centauri. In werkelijkheid ging het om een foto van een plak Spaanse chorizo. Duizenden volgers werden zo in de maling genomen aangezien ze blindelings de foto deelden en de Spaanse chorizo-ster de wereld rondging.

De Franse wetenschapper moest daarna zijn excuses aanbieden omdat hij de foto van de Spaanse chorizo als een grapje had geplaatst. Hij had er echter niet bij stilgestaan dat duizenden volgers zijn foto met anderen deelden waarna de Spaanse chorizo-ster als een komeet over internet raasde. 

Étienne Klein is natuurkundige en werkt bij het Franse atoomcommissariaat. De man wordt gezien als een zeer serieuze wetenschapper. Maar op 31 juli deelde hij een kleurrijke foto op zijn twitteraccount van de ‘Proxima Centauri’, een ster die het dichtst bij de zon staat op 4,2 miljoen lichtjaar van de aarde. De foto was volgens hem gemaakt door de ruimtetelescoop James Webb.

Terwijl de Fransman de foto van de Spaanse chorizo als grapje deelde, namen duizenden volgers hem serieus en werd de foto en het bericht blindelings doorgestuurd naar andere Twitteraars. Étienne Klein zag al snel dat zijn grapje uit de hand liep en moest zijn excuses aanbieden want de Spaanse worst op de foto komt alleen op aarde voor.

Hieruit blijkt maar weer eens hoe makkelijk het is om fake news te verspreiden, zelfs als een vooraanstaand wetenschapper iets deelt. Étienne Klein zelf zegt dan ook dat je niet alles te serieus moet nemen en altijd alles moet dubbel checken voordat je iets geloofd of verder deelt op internet.

Ga naar de inhoud