De tragedie van de overstroming bij een camping in Huesca 27 jaar later

De tragedie van de overstroming bij een camping in Huesca 25 jaar later
Beeld: Heraldo de Aragón

De tragedie van de overstroming bij een camping in Huesca 27 jaar later

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Rond 19.20 uur op 7 augustus 1996, nu inmiddels alweer 27 jaar later, overleden 87 personen waaronder ook Nederlanders bij een vloedgolf van water en modder na hevige regenval op Camping Las Nieves de Biescas, in de provincie Huesca in de Pyreneeën van Aragón. Onder de doden waren toen 4 Nederlanders terwijl 15 andere Nederlandse vakantiegangers ongedeerd bleven.

Met de overstromingen in het Nederlandse Valkenburg, in Duitsland en België nog vers in het geheugen, is het alweer 27 jaar geleden dat er een grote overstroming het leven kostte aan 87 vakantiegangers en er nog eens 183 gewond raakten op een camping in Spanje. We hebben het hier over de ‘Riada del Camping de Biescas’ op 7 augustus 1996.

De camping was niet op een goede plaats aangelegd en de campingeigenaar wist van de mogelijke gevaren af omdat deze zich in een natuurlijk waterafvoersysteem bevond. Op die bewuste 7 augustus 1996 regende het enorm en de meeste vakantiegangers zochten beschutting in hun tenten of caravans. 

Het noodweer trof een bijzonder klein gebied bij de camping. In korte tijd storten enorme hoeveelheden water op een klein oppervlak. Het water kolkte vervolgens met 742 m3 per seconde het dal en de rivier in. Daarbij werden rotsblokken, boomstammen, modder en uiteindelijk de camping meegesleurd.

Deze ‘riada’ of tsunami duurde slechts enkele minuten maar liet een spoor van vernieling achter en kostte het leven aan 87 vakantiegangers waaronder ook 4 Nederlanders. De rest van de overleden personen kwam uit Spanje, Duitsland en Frankrijk. Van de 650 gasten die op het moment van de overstroming op de camping verbleven zijn er 400 ongedeerd weg kunnen komen.

Nu is wat er over is gebleven van de camping omringt door een hek en is de natuurlijke stroom waar het water naar beneden komt verstevigd door stenen. Bij een hek staat sinds vijf jaar een monument met 87 stenen, voor elke overledene een steen. Verder hangen veel mensen elk jaar rond de datum van 7 augustus kettinkjes aan de hekken.

Ga naar de inhoud