Deze Spaanse dame legt de geheime taal van de waaier uit op TikTok

Deze Spaanse dame legt de geheime taal van de waaier uit op TikTok
Beeld: via freepik

Deze Spaanse dame legt de geheime taal van de waaier uit op TikTok

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje staat de waaier (abanico in het Spaans) bekend als een geliefd voorwerp, vooral tijdens de intense hittegolven. Naast de praktische functie van verkoeling, dient het ook als een stijlvol modeaccessoire met een rijke historische achtergrond. Het heeft zijn wortels in het Egyptische flabellum en de vroegste vermelding ervan is te vinden in de kroniek van Pedro IV van Aragón, daterend uit de late 15e eeuw. Maar de ‘abanico’ is in Spanje veel meer dan alleen maar een waaier voor verkoeling. Onderaan dit artikel is de TikTok video te zien.

Mocht je het nog niet weten, een waaier kent zijn eigen taal. Dit wordt uitvoerig toegelicht in een virale TikTok-video door Conchita, een oudere Andalusische dame die als stadsgids in Sevilla werkt. Met de waaier kan men, zonder woorden te gebruiken, veel communiceren, zoals instemmen of afwijzen in het geval van de liefde. Ben je benieuwd naar deze unieke taal? Dan is het zeker de moeite waard om de  onderstaande video te bekijken.

De manier waarop je een waaier vasthoudt of beweegt, kan verschillende dingen betekenen. Wat je vooral moet onthouden, is dat met de voorkant van de waaier ‘ja’ wordt aangegeven en met de achterkant ‘nee’.

Afhankelijk van waar je de waaier bij je lichaam houdt, kun je een bepaalde boodschap overbrengen, waarbij je de waaier draait om iets te bevestigen of te ontkennen. Zo kan de waaier onder de ogen duiden op “ik wil zien” of “ik wil niet zien”. Als je de waaier onder je mond houdt, kan het betekenen “ik wil praten” of “ik wil niet praten”, zo legt Conchita uit op TikTok.

Het is ook mogelijk de waaier te gebruiken door ermee op je schouders te tikken om een tijdstip aan te duiden of om af te spreken. Wil je jaloezie uitdrukken of laten zien dat je iemand echt niet mag en die persoon niet meer wilt zien? Sla dan met de dichtgeklapte waaier op je hand. Als je wilt aangeven dat je ergens over nadenkt, laat je de waaier ondersteboven bungelen en zachtjes zwaaien.

Wist je dat vroeger mannen kleinere waaiers hadden, terwijl vrouwen de grotere versies gebruikten. Maar naarmate de tijd vorderde, werd het waaier-gebruik typisch iets voor vrouwen en de moeilijke “taal van de waaier” raakte in verloren binnen de maatschappij.

Een grappig weetje dat Conchita aan het begin deelt, is dat de manier waarop iemand zichzelf koelt, iets kan zeggen over haar leeftijd: jonge dames gebruiken hun hele arm om te wapperen met hun waaier, terwijl oudere dames voornamelijk hun pols en hand inzetten.

@somossevilla ”EL LENGUAJE DEL ABANICO" La penúltima frase es la mejor y más graciosa.😂👌 Conchita es guía local de Sevilla y nos cuenta lo que puede decir un abanico Sevillano sin soltar una sola palabra. #sevilla #abanico #andalucia #spain #españa #comidasevillana #fypシ #sevilla #churri ♬ sonido original – somossevilla
Ga naar de inhoud