Spaanse weerdienst waarschuwt voor heetste hittegolf tot nu toe deze zomer

Spaanse weerdienst waarschuwt voor heetste hittegolf tot nu toe deze zomer
Beeld: via 123rf

Spaanse weerdienst waarschuwt voor heetste hittegolf tot nu toe deze zomer

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De alweer derde hittegolf van deze zomer begint volgens de Spaanse weerdienst AEMET op maandag. Deze nieuwe ‘ola de calor’ zal zijn hoogtepunt bereiken op woensdag wanneer in het zuiden temperaturen tot wel 47 graden en in het noorden 40 graden voorspeld zijn. Verwacht wordt dat deze extreem hoge temperaturen vanaf vrijdag weer zullen dalen.

De laatste dagen in Spanje heeft het een stuk koeler gevoeld, maar deze verkoeling zal niet lang meer duren. Een nieuwe hittegolf, de derde van deze zomer, staat voor de deur. De Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) verwacht dat deze hittegolf de heetste van het jaar zal worden.

De hittegolf zal waarschijnlijk op maandag of dinsdag beginnen en tot en met het weekend duren. De hoogste temperaturen worden verwacht in het zuiden en zuidoosten van Spanje. In deze gebieden kunnen de temperaturen oplopen tot wel 47 graden. Het gaat echter ook erg warm worden in het noorden van het land, zoals 40 graden in Aragón, Navarra en het binnenland van Catalonië.

Volgens de website Meteored zullen de temperaturen deze week hoger liggen dan gewoonlijk, en dat in een maand als augustus die al bekend staat om zijn hoge temperaturen. Deze hittegolf wordt veroorzaakt door een zeer warme en droge lucht die vanuit Afrika over het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden zal trekken.

Naast de extreem hoge dagtemperaturen, zullen de minimumtemperaturen op veel plaatsen ook erg hoog zijn waardoor er meerdere tropische nachten zullen zijn waarbij het kwik niet onder de 25 graden zal komen.

Ga naar de inhoud