Moet er in Spanje ook een minimumloon komen voor zelfstandigen?

Moet er in Spanje een minimumloon komen voor zelfstandigen?
Beeld: Freepik

MADRID – In Nederland heeft minister Koolmees in juni aangegeven dat hij wel wat ziet in een minimumtarief of minimumloon voor zzp’ers ofwel zelfstandigen (autónomos) van 16 euro per uur. In Spanje vragen gespecialiseerde websites voor de autónomos zich nu af of Spanje een soortgelijk minimumloon zou moeten krijgen.

Een van de redenen waarom de Nederlandse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een minimumloon van 16 euro per uur wil hebben is om de armoede te bestrijden. En dan met name de slechte situatie bij die zzp’ers die minder verdienen dan het minimumloon in Nederland. Volgens de minister had in 2017 een 8,6% van de zzp-huishoudens een inkomen onder het bestaansminimum tegenover 1,6% van de huishoudens van werknemers.

Voor veel zelfstandigen (autónomos) in Spanje zal de situatie niet veel anders zijn dan in Nederland waar 30% van de zzp’ers meer dan 40 uur per week werkt, waar een op de drie zelfstandigen geen vakantie kan nemen en waar 20% van de zelfstandigen niet genoeg overhoudt om financieel het einde van de maand te halen.

In Spanje heeft een studie eens laten zien dat 50% van de autonomos een werkdag heeft van meer dan 10 uur per dag wat dus duidelijk over de 40 werkuren per week komt. 14% van de Spaanse zelfstandigen kan geen vakantie nemen terwijl de overige 86% slechts tussen de 1 en 20 dagen per jaar van een vakantie of vrije dagen kan genieten. Daarnaast is 72% van de autónomos bang om ziek te worden omdat men dan niet kan werken.

In Nederland is het idee geopperd om een minimumloon van 16 euro per uur in te stellen voor zzp’ers terwijl het gemiddelde minimumloon 10,36 euro per uur is. De vakbonden vinden echter dat het minimumloon verhoogd zou moeten worden naar 25 euro per uur in Nederland.

Of deze uurtarieven ooit gehaald gaan worden in Spanje is nog maar de vraag want Nederland heeft een bruto wettelijk minimumloon van 1.615,80 euro terwijl dit in Spanje sinds dit jaar 900 euro is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik ben zelfstandig in Tenerife…ik verhuur app. voor vakantieverhuur en ben dus ook verantwoordelijke als de mensen hier zijn en als er problemen opgelost moeten worden…Dankzij de wet van VV moet ik van 8usmorgens tot 20u savonds bereikbaar zijn 7 op 7…mag nooit geen vakantie nemen want deze job gaat heel het jaar door..dus al 15j geen vakantie genomen….zelfs toen mijn vader 7jaar geleden overleed in belgie kon ik zelfs niet naar de begrafenis….ik doe de job doodgraag maar als er dan mensen zeggen….jij moet toch niet werken…jij woont onder de zon dan zou ik ze graag wurgen….ook vind ik… Lees verder »

Als je in Spanje zzp-er bent , moet je autonomo zijn.
Dat is is aardig aan de prijs per maand. Dat schijn ook af te hangen waar je woont. Volgens mij bestaat dat niet in Nederland. Je betaalt je lidmaatschap bij de Kamer van Koophandel. Dat is niet al te duur!

Vraagje tussendoor: ik ben zelfstandige in België maar denk erover om als zodanig in Spanje te gaan werken. Aan welke sociale bijdragen en belastingtarieven kan ik mij verwachten? Gracias!

Is er een van de beantwoorders zelfstandige geweest ? Ik 25 jaar! en ik ben er zeker van dat sommige het zout op hun patatten niet verdienen . Soms is het hun fout en soms niet. Ik kan best begrijpen dat er een minimum loon komt . Mensen die voor een werkgever werken hebben toch ook een minimum loon en daar zijn er ook leeglopers bij. Werklozen steun hebben die mensen ook niet en ziek geen inkomen , vakantiegeld ook niet. En wat grootverdieners onder de zelfstandigen betreft … elke € die binnen komt is NIET voor jouw …. dus denk eens na en geef dan kritiek

Als men pleit voor een minimum uurtarief ad 16 euro voor legale zzp’s die werken met factuur, dan snap ik het wel. Zoals ik artikel lees, lijkt het een bijdrage. Dan snap ik het niet, is dan verkapte bijstand.

Ik vraag me af:
– zijn er zelfstandigen die minder dan 16€/uur rekenen, zelfs zónder fakturur ?
– zijn er zelfstandigen die eerlijk en goed werken en toch minder verdienen dan het minimumloon ?
– zijn er zelfstandigen die hun werkuren en verlof niet zelf bepalen ?
– heeft die Koolmees ze nog allemaal op een rijtje ?

Eddy snapt het niet helemaal. Een zelfstandige zal toch eerst een opdracht moeten krijgen. Hij wordt betaald per uur. Gratis geld krijgt hij niet. Droom maar lekker verder.

Ramon bij mij gaat het erom je wordt zelfstandig of niet.Als je het wordt neem je de risicoos dat je geen werk binnen krijgt daar moet je aan werken.Maar voor hetzelfde geld krijg je werk zat en verdien je véél geld.Maar als ze gaan beginnen om ze te pamperen als ze geen werk hebben krijg je een toevloed van mensen die beter niet zelfstandig worden daar ze er niet voor geschikt zijn.Veel denken wel ik wordt zelfstandig maar je moet het gewoon in je hebben

Klopt enkel die kans parels die met boten tegelijk overzee komen krijgen gratis geld.

Dit moet zeker niet.Dan krijg je een hoop leeglopers die zelfstandig worden omdat ze toch worden onderhouden.Dit hoort nu eenmaal bij zelfstandig zijn de ene maand boer je goed en de andere maand wat minder.De naam zelfstandig zegt genoeg

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.