Oversterfte van 3.500 personen in de zomermaanden in Spanje

Oversterfte van 3.500 personen in de zomermaanden in Spanje
Beeld: 123rf

Oversterfte van 3.500 personen in de zomermaanden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zomerperiode is geëindigd met 3.560 sterfgevallen meer dan verwacht, aldus de gegevens van het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo). Deze extra niet verwachte doden in de periode 27 juli tot 31 augustus zijn hoofdzakelijk te danken aan de hitte en Covid-19. De oversterfte is verdeeld over zeven autonome regio’s, te weten Madrid, Catalonië, Andalusië, Valenciaanse, Aragon, Extremadura en Castilië en León.

De hoge temperaturen deze zomer hebben samen met Covid-19 gezorgd voor een oversterfte van 3.560 personen gedurende de zomermaanden. Het aantañ sterfgevallen dat met of als gevolg van het coronavirus en covid-19 overleed in de zomer was vele malen lager dan dat midden in de piek van de corona-crisis in maart, april en mei.

Volgens MoMo werden er in de periode 10 maart tot 9 mei niet de verwachte 67.911 sterfgevallen geregistreerd maar liep dat aantal op naar 111.253 doden, een oversterfte van 43.342 personen of 63,8% meer. Voor diezelfde periode laten de cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid zien dat er aan coronavirus en covid 26.440 mensen zijn overleden nadat de doodsoorzaak door middel van een PCR-test werd vastgesteld. 

In de zomerperiodes 27 juli tot 15 augustus en 17 augustus tot 31 augustus werd een oversterfte geregistreerd van 3.560 personen. Dat wil zeggen, tussen 27 juli en 15 augustus zijn er in plaats van de voorspelde 20.293 personen 22.853 mensen overleden, 2.560 meer of 12,6%. In de derde fase tussen 17 augustus en 31 augustus stierven er in plaats van de verwachte 14.845 personen in werkelijkheid 15.845 personen, precies 1.000 meer of 4,7%.

Er waren dus in de zomermaanden 3.560 doden meer dan de verwachte sterfgevallen volgens het Sistema de Monitorización de la Mortalidad diaria terwijl er in diezelfde periode 719 corona-doden werden geregistreerd en de MoMo Calor laat zien dat er 1.841 personen vanwege het warme weer en de hitte om het leven zijn gekomen. 

Over het algemeen wordt er bij MoMo echter geen onderscheid gemaakt in de doodsoorzaak wat dus covid-19, de hitte, verdrinkingen, ongevallen en natuurlijke sterfgevallen kunnen zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.