Google Maps laat ook in Spanje minst vervuilende in plaats van snelste routes zien

Google Maps laat ook in Spanje minst vervuilende in plaats van snelste routes zien
Beeld: Google / web

Google Maps laat ook in Spanje minst vervuilende in plaats van snelste routes zien

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Google is zich bewust van het milieu en ook bij de zeer veel gebruikte smartphone app Google Maps is het sinds 7 september (2022) in Spanje en andere Europese landen te merken. Als je op dit moment in de app een route zoekt naar een bestemming wordt standaard de snelste route aangegeven met daarnaast de optie van kortste route en alternatieven. Maar vanaf nu kijkt Google Maps naar de minst vervuilende route ofwel de milieuvriendelijkste route.

Om de milieuvriendelijke (eco-friendly) route te bepalen kijkt Google naar drie factoren: brandstofverbruik, verkeersdrukte en weghelling. Op deze manier wordt door het algoritme van Maps een berekening gemaakt om te bepalen wat de minst vervuilende route is. Deze route wordt zoals altijd in het blauw aangegeven met een blaadje erbij. 

Met deze meest brandstofefficiënte route en milieuvriendelijke routes kunnen de automobilisten niet alleen geld besparen maar ook de CO2-uitstoot verminderen. Naast Spanje is deze functie ook uitgerold in Nederland en België en tientallen andere Europese landen.

Binnenkort kunnen de Google Maps gebruikers hun motortype selecteren zoals benzine, gas, diesel, hybride of een elektrische motor. Daarmee kan het algoritme een nog betere berekening maken voor de milieuvriendelijke routes.

Elektrisch rijden

Heb je een 100% elektrische auto? Dan kun je nu ook zien waar laadpalen zijn met daarbij handige informatie zoals poorttypes en laadsnelheden. En voor sommige laadstations kun je ook zien of er op dit moment een oplader beschikbaar is, zodat je niet hoeft te wachten en kostbare tijd bespaart.

Meer dan kaarten

Maar wist je dat je met Google Maps nog veel meer kunt doen dan alleen de navigatiefunctie? Zo zijn de brandstofprijzen, de verkeerssituatie en flitspalen te bekijken, kun je highlights en bezienswaardigheden en de informatie daarover bekijken, kun je meteen bellen naar een restaurant of hotel, kun je jouw locatie delen en kun je jouw parkeer locatie aangeven zodat je weet waar jouw auto staat geparkeerd (makkelijk in een vreemde stad). Ook leuk is jouw eigen tijdlijn waarop je jouw geschiedenis kunt zien op Google Maps. MEER INFORMATIE lees je in ons artikel.

794bbcd6aa7baf0692ff6edad8d5f5d3
Op vakantie in Spanje met Google Maps
Er zijn smartphone apps die reuze handig zijn tijdens een bezoek aan Spanje. Een daarvan is Google Maps voor straatplannen, navigatie, restaurants en veel meer.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud