Search
menu
Search

Ontdek Illán de Vacas: het kleinste dorp van Spanje met drie inwoners

Ontdek Illán de Vacas: het kleinste dorp van Spanje met één inwoner
Beeld: LBM1948 - CC BY-SA 4.0 / Wikimedia

Ontdek Illán de Vacas: het kleinste dorp van Spanje met drie inwoners

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TOLEDO – Aan kleine dorpjes geen gebrek in Spanje. Grote delen van het land stellen demografisch weinig voor, en een dorp met meer dan 1.000 inwoners is er in tegenstelling tot in Nederland vaak al een groot dorp. Volgens het INE (Nationaal Instituut voor Statistiek) ligt het kleinste dorp van Spanje in de provincie Toledo.

Het is zoals vaak erg stil in Illán de Vacas in de provincie Toledo. Wie het dorp binnen rijdt hoort hoogstens het roepen van een kraai of de wind die door de bomen ruist. Illán de Vacas tekent zich door haar niet geasfalteerde straten, het naamloze hoofdplein en de bescheiden, uit bakstenen opgetrokken kerk. Het dorp is misschien niet het minst bevolkte dorp van Spanje, er zijn er natuurlijk honderden zonder inwoners, maar Illán de Vacas heeft in tegenstelling tot vele gehuchten een gemeentebestuur (ayuntamiento).

Al een paar jaar heeft het dorp daardoor de status van het dorp met de minste inwoners van het land. Tot op die hoogte dat op een bepaald moment enkel de burgemeester er nog officieel ingeschreven stond. Volgens de officiële telling heeft het dorp dus slechts 1 inwoner. “We waren hier met vier inwoners, maar 1 van ons verdween naar Chili waardoor we nog met 3 zijn”, vertelt de burgemeester Javier Bollaín. Hij klaagt aan dat men van bovenaf in de provincie Toledo zijn dorp vergeten is, en dat het daardoor niet langer heeft kunnen groeien.

Het gemeentebestuur is niet in staat om haar basistaken uit te voeren. Illán de Vacas heeft namelijk geen gemeentesecretaris, en bovendien heeft het geen toegang tot de basis informatica om nieuwe inwoners in het register in te schrijven. “We hebben verzoeken van mensen die tot de gemeente willen toetreden, maar de bureaucratische hindernissen staan dat niet toe”, concludeert de burgemeester.

Het automerk Hyundai heeft het kleinste dorp van Spanje ook bezocht en een grappige video opgenomen om aandacht te besteden aan het dorp, de drie/vier inwoners en het car sharing systeem VIVe. In de video is ook de tv-maker, presentator en avonturier Jesús Calleja te zien.

Ga naar de inhoud