Spaanse platteland blijft bevolking verliezen en leegloop is niet meer te stoppen

Spaanse platteland blijft bevolking verliezen en leegloop is niet meer te stoppen
Beeld: Canva

Spaanse platteland blijft bevolking verliezen en leegloop is niet meer te stoppen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deskundigen zijn het erover eens dat het ontvolkingsproces in kleine gemeenten in Spanje onomkeerbaar is. Daartegenover staat dat het in andere, wat grotere gemeenten mogelijk is om een ​​deel van de ontvolking tegen te gaan. De overheid heeft plannen om het ontvolkingsproces in het lege Spanje tegen te gaan maar dat gaat te langzaam.

Het lege Spanje bestaat uit 84% van de 8.131 gemeenten met gemeenten met minder dan 5.000 inwoners die zich veelal in het binnenland van het Spaanse vasteland bevinden. De afgelopen vijf jaar zijn in die kleinere gemeenten meer dan 58.000 personen vertrokken om naar grotere gemeenten te verhuizen. De ‘verloren’ bevolking is weliswaar slechts 1% van de 5,7 miljoen personen die in kleine gemeenten leven in bijvoorbeeld Aragón en Castilië en León, maar voor de kleine gemeenten is elke inwoner er een.

Even was er een opleving tijdens en na de corona-pandemie en veel personen wilden vrijheid en de natuur om te wonen en werken maar die tendens is deels weer voorbij. Toch is het aantal inwoners in gemeenten met 5.000 tot 20.000 inwoners de afgelopen vier jaar gestegen met 45.285 maar het aantal inwoners in gemeenten met minder dan 5.000 inwoners is met 58.408 personen gedaald. Dat wil zeggen, van 5.745.500 inwoners in 2017 naar 5.687.092 inwoners in 2021, aldus de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE.

Veel inwoners van de kleinere gemeenten (minder dan 5 duizend inwoners) zijn verhuisd naar grotere gemeenten (tussen de 5 tot 20 duizend inwoners). Wat is een mogelijke oplossing voor dit probleem? Het fuseren van gemeenten, iets dat streeksgewijs (comarcal) moet gebeuren. Het kan namelijk niet zo zijn dat Spanje 8.131 gemeenten heeft waarvan drie op de vier gemeenten minder dan 2.000 inwoners heeft. 

Ga naar de inhoud