Vliegen vanuit Nederland naar Spanje wordt vanaf 2023 bijna 30 euro duurder

Vliegen vanuit Nederland naar Spanje wordt vanaf 2023 bijna 30 euro duurder
Beeld: Freepik (aangepast)

Vliegen vanuit Nederland naar Spanje wordt vanaf 2023 bijna 30 euro duurder

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met het vliegtuig naar een ander land reizen is al niet helemaal probleemloos in Nederland met de lange rijen wachtende mensen bij de vliegvelden vanwege personeelstekort (en slechte organisatie) maar daar komt vanaf 1 januari volgend jaar ook nog eens de vliegtaks-verhoging voor vertrekkende vliegtuigen bij.

De vliegbelasting gaat namelijk vanaf 1 januari 2023 met ruim 20 euro omhoog en luchtvaartmaatschappijen zullen dan per passagier niet meer de huidige 7,95 euro moeten betalen maar 28,58 euro, bijna 30 euro dus. Op zich is de verhoging van de vliegtaks geen nieuws want daar wordt al langer over gesproken, maar het komt wel op een moment dat het reizen met het vliegtuig al onder vuur ligt en dat de prijzen door de inflatie als enorm hoog zijn.

In eerste instantie werd in maart dit jaar nog gesproken over een verhoging naar 24 euro wat al 16 euro meer zou zijn maar uiteindelijk zal het kabinet kiezen voor 28,58 euro, bijna 20 euro meer dan de huidige 7,95 euro dus.

Het gaat daarbij alleen om die vluchten die vanaf Nederlandse luchthavens vertrekken. De belasting wordt niet direct aan de klant gevraagd maar aan de luchtvaartmaatschappij die dat in de meeste gevallen zal doorberekenen aan de passagier.

De opbrengst van deze vliegtaks zal deels worden gebruikt voor de verduurzaming van de luchtvaart en vermindering van de leefomgeving effecten zoals geluidsoverlast bij de luchthavens. Het kabinet denkt meer dan 600 miljoen euro op te kunnen halen.

Ga naar de inhoud