Belgische Ryanair-piloten staken opnieuw op 14 en 15 september bij Charleroi

Belgische Ryanair-piloten staken opnieuw op 14 en 15 september bij Charleroi
Beeld: via canva.com

Belgische Ryanair-piloten staken opnieuw op 14 en 15 september bij Charleroi

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Belgische piloten van Ryanair gaan op 14 en 15 september opnieuw staken. Dit is de vierde keer in twee maanden tijd dat de piloten het werk voor enkele dagen neerleggen, omdat ze ontevreden zijn over hun loon en een nieuwe regeling rond rusttijden. De staking heeft alleen gevolgen voor de luchthaven van Charleroi, waar naar verwachting ongeveer 150 vluchten zullen worden geannuleerd, ook met verbindingen tussen Spanje.

De Ryanair-piloten die in Charleroi zijn gestationeerd, hebben sinds de start van het zomerseizoen al vier maal gestaakt. Deze stakingen vonden plaats in de weekenden van 15-16 juli, 29-30 juli, en 14-15 augustus. De volgende stakingsdatum, 14 september, is bewust gekozen omdat Ryanair dan een algemene aandeelhoudersvergadering heeft ingepland.

De piloten hebben hun staking aangekondigd via de vakbonden ACV Puls en CNE. Ze willen een loonsverhoging van 20% en een betere regeling rond rusttijden. Ryanair heeft nog geen reactie gegeven op de aankondiging van de staking, nota bene op de dag dat Ryanair-topman Michael O’Leary aanwezig was in Brussel en door twee klimaatactivisten bekogeld werd met twee slagroomtaarten. 

Zoals bij eerdere stakingsacties zal alleen de luchthaven van Charleroi getroffen zijn. Ryanair vliegt ook op en vanaf Brussels Airport, maar die vluchten worden uitsluitend verzorgd door piloten die vanuit internationale luchthavens opereren.

Op de website van Brussels Charleroi Airport staat een melding waarin de stakingsdatum bekend wordt gemaakt. Deze staking kan leiden tot vertragingen of annuleringen van vluchten met vertrek vanuit Brussels Charleroi Airport. Niet alle vluchten zullen echter getroffen worden. Later zal bekend worden gemaakt om welke vluchten het gaat.

Ga naar de inhoud