menu

Rechter staat gevange toe een bezoek te ontvangen van zijn stervende hond

Rechter staat gevange toe een bezoek te ontvangen van zijn stervende hond
Beeld: via canva.com

Rechter staat gevange toe een bezoek te ontvangen van zijn stervende hond

In het Baskenland stond een rechter een gevangene toe een laatste bezoekje te krijgen van zijn hond. De trouwe viervoeter wordt binnenkort ingeslapen, en zo kan de man ondanks zijn straf alsnog afscheid nemen van het dier.

Een bijzondere gebeurtenis in de gevangenis van Martutene. Een man vroeg om een bezoek van zijn hond, omdat het dier op het punt stond te sterven. In eerste instantie weigerde de gevangenis de aanvraag. Het is namelijk ten strengste verboden voor gevangenen om huisdieren te houden of in contact te komen met huisdieren.

De gevangene in kwestie, A.L.P, wilde echter zo graag zijn hond zien, omdat die binnenkort door de dierenarts zal worden ingeslapen. De rechter legde uiteindelijk vier voorwaarden op aan het bezoek. De man moet een certificaat van de dierenarts aanreiken dat de onvermijdelijke dood van het dier bewijst. 

De hond moet verder door een familielid worden begeleid die ook bij de ontmoeting aanwezig zal zijn. Tijdens het bezoek moet het dier aan de leiband worden gehouden en zal het ook een muilkorf dragen. Ten laatste eiste de rechter ook dat het dier de bezoekersruimte niet vervuild en dat de gevangene de ruimte nadien ook zelf schoonmaakt.

Een geval zoals dat van de gevangenis van Martutene is erg uitzonderlijk. Vorig jaar vroeg een gevangene in Zaragoza ook om een ontmoeting met zijn hond. Die werd toen geweigerd.