Disney+ True Crime miniserie ‘548: Abducted online’ gaat over de ontvoerde 18-jarige Spaanse vrouw

Disney+ True Crime miniserie '548: Abducted online’ gaat over de ontvoerde 18-jarige Spaanse vrouw
Beeld: Disney+

Disney+ True Crime miniserie ‘548: Abducted online’ gaat over de ontvoerde 18-jarige Spaanse vrouw

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op Disney+ is de driedelige ‘True Crime’ miniserie ‘548: Abducted online’ te zien over Patricia Aguilar, een jonge vrouw uit Elche in de provincie Alicante die in 2017 op 18-jarige leeftijd gevangen werd genomen door een sekte in Peru. In de miniserie is te zien hoe Patricia onder invloed van een guru naar Peru reist en daar gevangen wordt genomen. Verder worden ook haar ouders gevolgd die in hun zoektocht niet rusten voordat hun dochter veilig terugkeert naar Spanje.

Patricia Aguilar was net 18 jaar geworden toen ze van huis wegliep. De jonge vrouw uit Elche stal de zevenduizend euro die haar ouders hadden verzameld in de bakkerij die ze runden, en ging op weg naar Lima in Peru. Daar wachtte Félix Steven Manrique op haar, de leider van een sekte waarin ze 548 dagen gevangen zat voordat ze uiteindelijk in de jungle werd gered door de Peruaanse politie.

Het verhaal wist tweemaal de Spaanse media te halen, de eerste keer toen verbijsterde ouders het verhaal naar de Spaanse televisie brachten, en de tweede keer met de redding en is nu te zien op Disney+ als ‘548 días: captada por una secta’, wat de Spaanse titel is. De driedelige miniserie is gebaseerd op het boek ‘Hágase tu voluntad’ van de journaliste Vanesa Lorenzo dat ook HIER bij Bol.com in het Spaans te koop is als E-book.

Met een snel tempo en een uitstekend gevoel voor plotwendingen, verrassingen en getuigenissen, begint ‘548 days: Abducted online’ met de vlucht van de jonge Patricia en het begin van de nachtmerrie voor haar ouders, Alberto Aguilar en Rosa Poveda. Zij waren het die, rommelend in haar kamer, ontdekten dat hun verlegen en introverte dochter, die altijd in het zwart gekleed ging, metal muziek luisterde en anime keek en tekende, al maanden aan een plan werkte om van huis weg te lopen om ‘G’, een man met wie ze via sociale media in contact was gekomen, te ontmoeten. 

Patricia was gevangengenomen door iemand die beweerde een gnosticus te zijn, een aanhanger met goddelijke status van het gnosticisme, de leer over het verwerven van het inzicht in de oorsprong, huidige situatie en de bestemming van de mens. Om deze status te verkrijgen beweerde hij dat allerlei seksuele rituelen moesten worden uitgevoerd om ‘het lichaam te zuiveren en het corrupte zelf te vernietigen’. Eenmaal aangekomen in Peru werd Patricia ingewijd in ayahuasca (plantenbrouwsels), alcohol en seks en beleefde ze gedurende meer dan vijfhonderd dagen van kwelling, waarin ze in armoede leefde en zelfs een baby kreeg.

Ga naar de inhoud