menu

Gemeente Sevilla gehackt door Nederlandse cybercriminelen Lockbit

Gemeente Sevilla gehackt door Nederlandse cybercriminelen Lockit
Beeld: via canva.com

Gemeente Sevilla gehackt door Nederlandse cybercriminelen Lockbit

De gemeente Sevilla is gehackt door de Nederlandse cybercriminelen Lockbit. De hack heeft sinds maandagochtend de hele gemeentelijke administratie lamgelegd. De gemeente zegt dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat de aanval de gegevens van de inwoners van Sevilla heeft geraakt, maar niets wordt uitgesloten. Volgens de Spaanse media eisen de Nederlandse hackers vijf miljoen euro losgeld, terwijl de gemeente spreekt over anderhalf miljoen euro losgeld.

UPDATE: Volgens Cybercrimeinfo.nl gaat het echter niet om een Nederlandse, maar Russische hackersbeweging die ook in Nederland van zich heeft laten horen.

Een woordvoerder van de gemeente heeft de inwoners van Sevilla gevraagd om kalm te blijven en niet te speculeren over de gevolgen van de hack. Dinsdag is een werkgroep van experts opgericht om de situatie te onderzoeken. Het gemeentebestuur gaat een klacht indienen bij de politie, maar wacht eerst op het definitieve rapport van de werkgroep. Dit rapport zal de omvang van de schade vaststellen.

Tijdens een grote persconferentie werd dinsdag de hack van het computersysteem van de gemeente Sevilla bekendgemaakt. Daarbij werd uitgelegd dat de gemeente aanvankelijk dacht dat het om een routinematige storing ging. Het onderzoek naar het probleem bevestigde echter dat het om een cyberaanval ging. De gemeente heeft onmiddellijk maatregelen genomen om de schade te beperken. Het gemeentebestuur van Sevilla heeft de hack van het computersysteem gemeld bij het Nationaal Centrum voor Bescherming van Gegevens. 

Wie zijn Lockbit?

Lockbit is een Nederlandse groep cybercriminelen die ransomware gebruikt om bedrijven en organisaties af te persen. De groep is verantwoordelijk voor een groot aantal aanvallen, waaronder de hack van de Nederlandse voetbalbond KNVB in april 2023. Lockbit staat erom bekend grote bedragen losgeld te eisen, soms wel miljoenen euro’s. De groep heeft ook gedreigd om gestolen data openbaar te maken als slachtoffers niet betalen.

Lockbit wordt gevormd door gespecialiseerde hackers die gebruikmaken van de nieuwste technologieën. De groep is zeer goed georganiseerd en heeft een uitgebreid netwerk van contacten. Lockbit is een van de meest gevreesde ransomwaregroepen ter wereld en vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid van bedrijven en organisaties.