Waarom men in Spanje de Portugezen soms ‘lusos’ noemt

Waarom men in Spanje de Portugezen soms ‘lusos’ noemt
Beeld: Acrhieffoto

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er verkiezingen geweest in Spanje’s buurland Portugal en dus schrijven de Spaanse kranten daarover. Maar in plaats van de inwoners van Portugal ‘portugueses’ te noemen worden ze ook wel eens omschreven als ‘lusos’. Wij vroegen ons af waarom dat zo is.

Spanje en Portugal vormen samen het Iberische Schiereiland. In de Spaanse media worden de inwoners van Portugal soms ook wel ‘lusos’ genoemd. Dat slaat op een eeuwenoude benaming van het oude Romeinse deel van het huidige Portugal, toen ‘lusitanos’ genoemd.

Toen de Romeinen het Iberische Schiereiland bereikten troffen ze in het westen de ‘lusitani’ aan, de bevolkingsgroep van ‘hispánica’ die in de ogen van de Romeinen het gevaarlijkst was. Men weet echter niet zo goed waar de ‘lusitanos’ vandaan komen maar men weet wel dat ze leefden naast de ‘galaicos’ (Galiciërs), ‘astures’ (Asturianen) en ‘celtíberos’ (Keltiberiërs).

Ook over het woord zelf bestaat enige twijfel want waarschijnlijk stammen ‘lus’ of ‘lusi’ uit het keltisch en werd er ‘-tanus’ achter geplakt omdat dit in de Romeinse tijd een gebruikelijke benaming was langs de Middellandse Zeekust.

Als je in Spanje de volgende keer dus de term ‘lusos’ hoort of leest, denk dan terug aan de Romeinse tijd om de achtergrond te achterhalen. Overigens is ‘lusitanos’ tegenwoordig ook een paardenras dat uit Portugal komt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
don_tessers@hotmail.com

Mensen zouden zich meer in de Europese geschiedenis moeten verdiepen want juist die vroege periode vanaf de jaartelling is zeer interessant.

Niels

de schildering is waarschijnlijk afkomstig uit het prachtig geïllustreerde heldenepos Os Lusiadas van Luiz de Camões; daarover het volgende:
Luís Vaz de Camões wordt beschouwd als Portugals grootste dichter. Hij schreef lyrische gedichten en toneelstukken, maar is vooral bekend van zijn berijmde heldenepos De Lusiaden. Hierin bezingt Camões de roem van de Portugezen, in het bijzonder die van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. bron: Wikipedia

Lucia

Lusitanos is al heel lang, ( dus niet “tegenwoordig” )
een portugees paardenras, met veel temperament.

Albin

Aardig foto van schilderij: kan verteld worden wie de schilder, jaartal, tafereel etc. is? Alvast dank –

Anoniem

Toen

Jacob A van Essen

Misschien vernoemd naar het plaatsje Luso (Noord oost Portugal ) met z’n bronnen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.