skip to Main Content
Waarom men in Spanje de Portugezen soms ‘lusos’ noemt
Acrhieffoto

Waarom men in Spanje de Portugezen soms ‘lusos’ noemt

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er verkiezingen geweest in Spanje’s buurland Portugal en dus schrijven de Spaanse kranten daarover. Maar in plaats van de inwoners van Portugal ‘portugueses’ te noemen worden ze ook wel eens omschreven als ‘lusos’. Wij vroegen ons af waarom dat zo is.

Spanje en Portugal vormen samen het Iberische Schiereiland. In de Spaanse media worden de inwoners van Portugal soms ook wel ‘lusos’ genoemd. Dat slaat op een eeuwenoude benaming van het oude Romeinse deel van het huidige Portugal, toen ‘lusitanos’ genoemd.

Toen de Romeinen het Iberische Schiereiland bereikten troffen ze in het westen de ‘lusitani’ aan, de bevolkingsgroep van ‘hispánica’ die in de ogen van de Romeinen het gevaarlijkst was. Men weet echter niet zo goed waar de ‘lusitanos’ vandaan komen maar men weet wel dat ze leefden naast de ‘galaicos’ (Galiciërs), ‘astures’ (Asturianen) en ‘celtíberos’ (Keltiberiërs).

Ook over het woord zelf bestaat enige twijfel want waarschijnlijk stammen ‘lus’ of ‘lusi’ uit het keltisch en werd er ‘-tanus’ achter geplakt omdat dit in de Romeinse tijd een gebruikelijke benaming was langs de Middellandse Zeekust.

Als je in Spanje de volgende keer dus de term ‘lusos’ hoort of leest, denk dan terug aan de Romeinse tijd om de achtergrond te achterhalen. Overigens is ‘lusitanos’ tegenwoordig ook een paardenras dat uit Portugal komt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Mensen zouden zich meer in de Europese geschiedenis moeten verdiepen want juist die vroege periode vanaf de jaartelling is zeer interessant.

  2. de schildering is waarschijnlijk afkomstig uit het prachtig geïllustreerde heldenepos Os Lusiadas van Luiz de Camões; daarover het volgende:
    Luís Vaz de Camões wordt beschouwd als Portugals grootste dichter. Hij schreef lyrische gedichten en toneelstukken, maar is vooral bekend van zijn berijmde heldenepos De Lusiaden. Hierin bezingt Camões de roem van de Portugezen, in het bijzonder die van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. bron: Wikipedia

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken