Waarom men in Spanje de Portugezen soms ‘lusos’ noemt

Waarom men in Spanje de Portugezen soms ‘lusos’ noemt
Beeld: Acrhieffoto

Waarom men in Spanje de Portugezen soms ‘lusos’ noemt

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er verkiezingen geweest in Spanje’s buurland Portugal en dus schrijven de Spaanse kranten daarover. Maar in plaats van de inwoners van Portugal ‘portugueses’ te noemen worden ze ook wel eens omschreven als ‘lusos’. Wij vroegen ons af waarom dat zo is.

Spanje en Portugal vormen samen het Iberische Schiereiland. In de Spaanse media worden de inwoners van Portugal soms ook wel ‘lusos’ genoemd. Dat slaat op een eeuwenoude benaming van het oude Romeinse deel van het huidige Portugal, toen ‘lusitanos’ genoemd.

Toen de Romeinen het Iberische Schiereiland bereikten troffen ze in het westen de ‘lusitani’ aan, de bevolkingsgroep van ‘hispánica’ die in de ogen van de Romeinen het gevaarlijkst was. Men weet echter niet zo goed waar de ‘lusitanos’ vandaan komen maar men weet wel dat ze leefden naast de ‘galaicos’ (Galiciërs), ‘astures’ (Asturianen) en ‘celtíberos’ (Keltiberiërs).

Ook over het woord zelf bestaat enige twijfel want waarschijnlijk stammen ‘lus’ of ‘lusi’ uit het keltisch en werd er ‘-tanus’ achter geplakt omdat dit in de Romeinse tijd een gebruikelijke benaming was langs de Middellandse Zeekust.

Als je in Spanje de volgende keer dus de term ‘lusos’ hoort of leest, denk dan terug aan de Romeinse tijd om de achtergrond te achterhalen. Overigens is ‘lusitanos’ tegenwoordig ook een paardenras dat uit Portugal komt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.