Banken vragen commissie voor het afgeven van contant geld bij loket in Spanje

Banken vragen commissie voor het afgeven van contant geld bij loket in Spanje
Beeld: 123rf

Banken vragen commissie voor het afgeven van contant geld bij loket in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Diverse banken in Spanje zijn begonnen met het vragen van een commissie wanneer een klant contant geld afhaalt bij het loket. Volgens de Banco de España gaat het om incidentele gevallen bij sommige banken en is dat zeker niet het geval bij alle banken in Spanje. Maar mag dat allemaal wel?

Sinds enkele jaren moet een klant als deze bij een pinautomaat pint bij een andere bank een commissie betalen. Het bedrag dat betaalt moet worden verschijnt altijd in beeld waarna je kunt kiezen door te gaan of niet. Sommige banken berekenen deze pin-kosten niet door aan de klant maar andere banken doen dat wel. Maar nu blijkt dat er ook banken zijn die zelfs bij het loket al een commissie vragen.

De Banco de España maakt zich zorgen over deze tendens want als dit doorzet en ingevoerd wordt bij alle banken is dat een nieuw obstakel voor bepaalde groepen klanten om contant geld te hebben. Veel ouderen zijn niet bekend met de nieuwe technologieën en kunnen niet via smartphones apps geld overmaken of pinnen etc. 

De Banco de Epsaña zegt dat het vragen van commissies aan het loket niet ethisch en positief is maar banken mogen binnen bepaalde criteria zelf bepalen welke commissies ze willen vragen voor bepaalde diensten en service. Er zijn echter wel regels waar banken zich aan moeten houden en de Banco de España let daar strikt op.

Voordat een bank commissies vraagt aan een klant voor het afgeven van contant geld moet dat duidelijk zijn gemaakt via de voorwaarden. Verder dient de klant expliciet deze voorwaarden te accepteren voordat de bank in kwestie een commissie kan vragen. Ook de Spaanse Consumentenbond (OCU) gaat dit nauwlettend in de gaten houden want weliswaar is het toegestaan om commissies te vragen, een goede praktijk is het niet.

Ga naar de inhoud