Experts waarschuwen voor vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden

De waarschuwing voor vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden neemt toe
Beeld: INVOLCAN / twitter

Experts waarschuwen voor vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De directeur van het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan), Nemesio Pérez, waarschuwde deze week dat het vulkanische risico in de Spaanse archipel toeneemt. Daarbij sprak hij over een kans op een uitbarsting van meer dan 77 procent. Daarom eisen de involcan-experts een strategie van de autoriteiten om zo beter voorbereid te zijn op een vulkaanuitbarsting zoals die van vorig jaar op La Palma.

Volgens berekeningen van Involcan is de kans op een nieuwe uitbarsting op de Canarische Eilanden in de komende 50 jaar meer dan 77 procent. Dat geldt vooral op het eiland La Palma met een kans van 48,7 procent en Tenerife met 39,3 procent, percentages die stijgen tot 48,7 en 63,2 procent respectievelijk in de komende 100 jaar. Over de overige Canarische Eilanden zijn geen percentages bekend gemaakt.

Ondanks alle ellende die de laatste vulkaanuitbarsting van 2021/2022 op het eiland La Palma met zich mee heeft gebracht, lijkt het er volgens Involcan op dat de wetgevers niets geleerd hebben. Om beter voorbereid te zijn moet er ten eerste meer geld beschikbaar komen en moeten daarnaast ook vulkanische noodoefeningen plaatsvinden op de eilanden.

Als gevolg van de aardbeving op La Palma die op 19 september 2021 begon, kunnen de ruim 1.400 inwoners van twee gemeenten, te weten Puerto Naos en La Bombilla, nog steeds niet terugkeren naar hun woningen vanwege de gevaarlijke gassen die nog steeds door de vulkaan en omgeving uit worden gespuwd.

Op 19 september 2021 begon de vulkaanuitbarsting op La Palma waarna de Cumbre Vieja-vulkaan 1.219 hectare van het eiland met lava bedekte waardoor circa 7.000 personen hun woningen hebben moeten verlaten en circa 2.988 gebouwen vernietigd werden door het kolkende lava. De krater is een jaar later nog actief met op verschillende punten nog steeds temperaturen boven de 1.000 graden.

vulkaan
19 september: een jaar na de vulkaanuitbarsting op het eiland La Palma
Op 19 september 2022 staat men in Spanje stil bij de vulkaanuitbarsting op La Palma die precies één jaar geleden voor veel natuurgeweld en spektakel maar ook voor verwoesting en ellende zorgde.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud