Search
menu
Search

Vervijfvoudiging van aantal nachten van 25 graden of meer in Spanje

Vervijfvoudiging van aantal nachten van 25 graden of meer in Spanje
Beeld: via canva.com

Vervijfvoudiging van aantal nachten van 25 graden of meer in Spanje

Volgens een rapport is het aantal hittegolven in Spanje de afgelopen jaren verdubbeld. Ook ’s nachts zijn de temperaturen echter steeds extremer. Dit jaar zag men een vervijfvoudiging van het aantal nachten boven de 25 graden, wat in het Spaans een ‘noche ecuatorial’ heet en in het Nederlands een equatoriale nacht.

Vorig jaar was de trend al merkbaar. In 2022 klom de temperatuur 202 nachten lang boven het gemiddelde van de periode 1981-2010. Volgens het rapport van het Observatorio de la Sostenibilidad (observatorium van duurzaamheid, OS) was de zomer van 2023 gemiddeld maar liefst 1,3 graden warmer dan in de periode 1991-2020. De zomer werd daarmee de derde warmste zomer sinds de metingen die in 1961 zijn begonnen.

Ook de warme nachten zijn vervijfvoudigd wanneer men de vergelijking maakt met de periode 1991-2020. In 2023 werden 240 equatoriale nachten geteld, nachten waarbij de gemiddelde temperatuur boven de 25 graden klimt. In 2022 waren dat er bijvoorbeeld ‘slechts’ 179.

Ook het aantal tropische of tropennachten of ‘noches tropicales’ waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt, is gestegen in de zomer van 2023, van 1.511 in 2022 naar 1.786 tropennachten in 2023.

Tijdens de maand juli waren er ook meer zogenaamde ‘noches infernales’, vertaald naar helse nachten waarin de temperatuur niet onder de 30 graden komt. Vooral in Melilla, Málaga en Tenerife was het ook ’s nachts meer dan zweten.

Met haar rapport vraagt het OS de maatregelen ter aanpassing aan de hitte op te drijven. De toekomst wordt alleen maar warmer. Zonder de nodige maatregelen zal het in Spanje steeds moeilijker worden een normaal leven te leiden. Het OS vraagt om meer waarschuwingssystemen, meer vegetatie, duurzamer openbaar vervoer en de afbouw van fossiele brandstoffen. In de steden ziet men door de dichte bebouwing vaak hitte-eilanden waar de temperatuur extra opbouwt. Door ook op die plekken meer groen en dus schaduw in te voeren kan de extreme hitte afnemen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?