Het Catalaanse ANC lanceert alternatieven voor “Spaanse” bedrijven en diensten

Het Catalaanse ANC lanceert alternatieven voor “Spaanse” bedrijven en diensten
Beeld: Foto: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Als voorbereiding op de totale afscheiding van Spanje als eigen Republiek bereidt het ANC de Catalanen voor op het alleen nog kopen en gebruik maken van Spaanse producten en diensten van bedrijven die hun hoofdkantoor hebben in de “Catalaanse landen” wat dus in de ogen van het ANC Catalonië, Comunidad Valenciana en de Balearen eilanden zijn.

Tussen de separatisten circuleert al geruime tijd informatie wat betreft Catalaanse alternatieven voor de Spaanse bedrijven voor telefonie, internet, elektriciteit en gas zoals Telefonica, Vodafone, Endesa, Iberdrola en Naturgy (Gas Natural).

Het Assemblea Nacional Catalana (ANC) is een Catalaanse pluralistische koepelvereniging die streeft naar de vorming van een onafhankelijke Catalaanse staat en wordt samen met Omnium Cultural gezien als de motor achter het separatisme in Catalonië.

Onder het mom van “consumo estratégico” ofwel strategische consumptie wil het ANC de Catalanen oproepen om alleen nog gebruik te maken van bedrijven en producten die in Catalonië gevestigd zijn of daar geproduceerd of geleverd worden. Dat lijkt een haast onmogelijke taak aangezien er veel bedrijven zien die de basis behoeften aanbieden in zowel Catalonië alsook de rest van Spanje.

Toch heeft het ANC Catalaanse of zoveel mogelijk nationalistische alternatieven gevonden voor basisbehoeften en producten om zo min mogelijk gebruik te maken van “Spaanse” bedrijven en producten.

Voor elektriciteit en als vervanger van o.a. Endesa en Iberdrola of Naturgy meldt het ANC Som Energia, Holaluz, Catllum, Factorenergia en Estabanell Energia. Voor aardgas noemt het ANC Holagas, Catgas en Factor Energia. Voor telefonie en internet meldt het ANC ter vervanging van o.a. de Spaanse Movistar, Vodafone en Orange de Catalaanse bedrijven Som Conexió, Parlem, Fibracat en Icatel.

Wat betreft verzekeringen staan op de Catalaanse lijst Arç Cooperativa, Atlantis, Mutuacat y Previsora General terwijl voor brandstof de Catalaanse Petrolis Independents, Bonàrea, Esclatoil, Petrocat en Rovira genoemd worden door het ANC

Het zijn echter niet alleen maar Catalaanse bedrijven die op de lijst staan maar ook Nederlandse bedrijven zoals Oikocredit (Zeist) en Triodos Bank (Zeist) die net zoals Coop57, Fiare Banca Etica (een Italiaanse bank), Caixa d’Enginyers, Colonya Caixa Pollença en Caixa Guissona genoemd worden. In die lijst van banken ontbreken de Caixabank en Sabadell aangezien deze met hun bedrijf Catalonië hebben verlaten en dus niet worden aangeraden door het ANC.

Op de website Catconsum staan alle bedrijven vermeld die volgens het ANC en het platform Catconsum de moeite waard zijn om te gebruiken in plaats van de “100% Spaanse” bedrijven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

25
Reageer op dit artikel

11 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

Maak jullie toch niet druk over iets dat al vele maanden aan de gang is. Een jaar geleden schreef Stoffer dit (lees vooral goed de laatste zin): “Terwijl op dit moment volgens een onderzoek zo’n 23% van de Spanjaarden die buiten Catalonië wonen geen Catalaanse artikelen meer kopen wil ongeveer de helft van de Catalanen de bedrijven boycotten die met hun bedrijf de autonome regio zijn verlaten. Het probleem volgens velen is echter dat elke vorm van een boycot niet alleen Catalaanse producten treft maar vaak ook leveranciers en producenten uit heel Spanje. Experts raden boycotten dan ook af maar… Lees verder »

BULL

In de meeste supermarkten in Catalonië staat reeds duidelijk aangegeven welke producten catalaans zijn erg handig men weet meteen waar men NIET moet zijn.

jessica

ze zetten zelfs de bordjes bij producten die niet catalaans zijn. Zelfs in de supermarkt wordt al gelogen

Robert Lemm

De meeste mensen in Catalonië willen geen afscheiding van Spanje. Maar deze tegenstanders van separatisme krijgen in de Catalaanse media geen ruimte, en op straat worden ze gemolesteerd door voorstanders.

Olivier

De meerderheid van de catalanen (niet de inwijkelingen) wil net wel onafhankelijkheid!

Rob

Totale kletskoek.

Juan74

Lulkoek Olvier.
Buitenlanders kunnen niet stemmen, dus je moet nog eens weer terug naar de tekentafel. We gaan echt niet nog eens hier opdreunen hoe het zit of zat of zal zijn, maar er is minder dan de helft voor, dacht een max van 42% en bij een echte telling zelfs 36% is voor en laten we wel zijn, bij zo een belangrijk besluit kan je niet simpel zeggen we doen de helft +1 want dat is te kort door de bocht.

Harrie

Ze spelen een gevaarlijk en onrealistisch spel, zie wat er gebeurd is met de Voerstreek in België.
Wat overblijfr is achteruitgang, je moet het maar willen.

luc.van.ginneken@gmail.com

Volgens mij is het leven in de Voerstreek een heel stuk vredevoller geworden, zonder dat er iemand jarenlang is opgesloten geweest. Zelfs al werd er daar wel al eens geweld gebruikt (zelfs een keer met een vuurwapen schieten op de rijkswacht destijds).

Dus begrijp ik niet goed wat je bedoelt.

Juan

Dit was een koehandel met in ruil voor de Voerstreek de gemeente Komen! 4000 in de Voerstreek naar Vlaanderen en 400000 naar Wallonië! Onze Vlaamse politiekers hebben zich hier laten ringeloren tot groot jolijt van de Walen… Dit was toch een heel ander verhaal!

juan

Sorry het waren er slechts 40000 ipv 400000! Toch nog een koehandel tot en met…

roldaan

waar leeft Puigdemont eigenlijk van_

Rob

Gewoon keurig van zijn eigen spaarcentjes. Als voorbeeldpoliticus geef je uiteraard het beste voorbeeld.
Quim Torra wil wel iets overmaken , maar onze Bergpiek slaat dit altijd puur uit fatsoen af.

jcvandewynckele@proximus.be

Waar ik vroeger altijd door Catalonië naar België reed en terugkeerde naar Spanje, gebeurt het sedert eind vorig jaar nu langs Teruel, Zaragossa ,Pamplona en Bayonne.
Catalonië? Mij niet meer gezien!

preukje

waarom dat dan?

Olivier

Van kleingeestigheid gesproken …

Manolo

Ja, gek is dat, ik begin ook zo te denken. Ik heb geen zin om in een of ander idiote actie of blokkade terecht te komen en ga daar ook geen cent aan brandstof of eten meer uitgeven. Ze hebben mijn steun NIET.

luc.van.ginneken@gmail.com

Het lijkt me hun goed recht te zijn om de mensen uit te nodigen hun aankopen of uitgaven te doen op een manier dat ze weten met wie ze handel drijven.
Als regelmatige bezoeker en met mijn basiskennis van het Spaans, kies ik persoonlijk toch ook vrij , bijvoorbeeld, welk restaurant ik bezoek, vb. daar waar men uitsluitend Spaans spreekt, of daar waar men ook een woordje Engels of Frans erbij kan zeggen.
In een democratie naar Westers model, staan de individuele vrijheden hoog aangeschreven.

Mark Lamotte

De onafhankelijkheidsgezinden voelen zich superieur en wensen alles onder het eigen volk te houden. Dit mag tegenstanders van onafhankelijk er echter niet toe aanzetten om te schelden, of hetzelfde te doen als deze intolerante Catalanen. Als buitenlanders, wonende in Catalonië en daar veel geld binnenbrengende, kunnen we op een beschaafde manier proberen invloed uit te oefenen.

Fran Carlos

Naar het door mij ingeschatte beschavingsniveau van de Catalaanse separatisten vrees ik dat U als blijk van vriendelijkheid verzocht wordt, Uw geld en goederen achter te laten en “hun” grondgebied te verlaten. Als U dat minzaam glimlachend accepteert, en zonder kleerscheuren wegkomt, hebt U toch invloed uitgeoefend. Denkt U niet?

Olivier

Ik zie nergens dat deze mensen zich superieur voelen en de in de lijst staan blijkbaar ook Nederlandse bedrijven dus je mag je framing hier stoppen …

Fran Carlos

Ze worden daar steeds gekker. Hopelijk zullen ze stikken in hun eigen politieke beerput. Een totale boycot van de separatisten en alles wat daar omheen hangt, lijkt me haalbaar. Spanjaarden helpt elkaar, boycot separatistische Catalaanse waar!

Juan74

Lekker op dreef Fran Carlos, je hebt een aardig goed punt, wel meerdere in beide reacties, moet ik zeggen.

Rob

Wellicht wordt het eens tijd deze staatsondermijnende activiteiten strafbaar te stellen. Kunnen we daarna dat zooitje opruimen.

Michael

Wel lekker makkelijk dat ze de Catalaanse bedrijven noemen, dan zal ik daar in ieder geval nooit wat kopen. vuile ratten zijn het!!!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.