Het Catalaanse ANC lanceert alternatieven voor “Spaanse” bedrijven en diensten

Oeps ... foto ontbreekt!

Het Catalaanse ANC lanceert alternatieven voor “Spaanse” bedrijven en diensten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als voorbereiding op de totale afscheiding van Spanje als eigen Republiek bereidt het ANC de Catalanen voor op het alleen nog kopen en gebruik maken van Spaanse producten en diensten van bedrijven die hun hoofdkantoor hebben in de “Catalaanse landen” wat dus in de ogen van het ANC Catalonië, Comunidad Valenciana en de Balearen eilanden zijn.

Tussen de separatisten circuleert al geruime tijd informatie wat betreft Catalaanse alternatieven voor de Spaanse bedrijven voor telefonie, internet, elektriciteit en gas zoals Telefonica, Vodafone, Endesa, Iberdrola en Naturgy (Gas Natural).

Het Assemblea Nacional Catalana (ANC) is een Catalaanse pluralistische koepelvereniging die streeft naar de vorming van een onafhankelijke Catalaanse staat en wordt samen met Omnium Cultural gezien als de motor achter het separatisme in Catalonië.

Onder het mom van “consumo estratégico” ofwel strategische consumptie wil het ANC de Catalanen oproepen om alleen nog gebruik te maken van bedrijven en producten die in Catalonië gevestigd zijn of daar geproduceerd of geleverd worden. Dat lijkt een haast onmogelijke taak aangezien er veel bedrijven zien die de basis behoeften aanbieden in zowel Catalonië alsook de rest van Spanje.

Toch heeft het ANC Catalaanse of zoveel mogelijk nationalistische alternatieven gevonden voor basisbehoeften en producten om zo min mogelijk gebruik te maken van “Spaanse” bedrijven en producten.

Voor elektriciteit en als vervanger van o.a. Endesa en Iberdrola of Naturgy meldt het ANC Som Energia, Holaluz, Catllum, Factorenergia en Estabanell Energia. Voor aardgas noemt het ANC Holagas, Catgas en Factor Energia. Voor telefonie en internet meldt het ANC ter vervanging van o.a. de Spaanse Movistar, Vodafone en Orange de Catalaanse bedrijven Som Conexió, Parlem, Fibracat en Icatel.

Wat betreft verzekeringen staan op de Catalaanse lijst Arç Cooperativa, Atlantis, Mutuacat y Previsora General terwijl voor brandstof de Catalaanse Petrolis Independents, Bonàrea, Esclatoil, Petrocat en Rovira genoemd worden door het ANC

Het zijn echter niet alleen maar Catalaanse bedrijven die op de lijst staan maar ook Nederlandse bedrijven zoals Oikocredit (Zeist) en Triodos Bank (Zeist) die net zoals Coop57, Fiare Banca Etica (een Italiaanse bank), Caixa d’Enginyers, Colonya Caixa Pollença en Caixa Guissona genoemd worden. In die lijst van banken ontbreken de Caixabank en Sabadell aangezien deze met hun bedrijf Catalonië hebben verlaten en dus niet worden aangeraden door het ANC.

Op de website Catconsum staan alle bedrijven vermeld die volgens het ANC en het platform Catconsum de moeite waard zijn om te gebruiken in plaats van de “100% Spaanse” bedrijven.

Ga naar de inhoud