Search
menu
Search

Catalaanse regiopremier spande samen met CDR activisten om zichzelf in te sluiten

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse regiopremier spande samen met CDR activisten om zichzelf in te sluiten

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regiopremier Quim Torra was van plan om zichzelf samen met diverse CDR activisten op te sluiten in het Catalaanse parlementsgebouw in Barcelona. Dat zou moeten gebeuren nadat Torra opnieuw de Catalaanse Republiek zou verkondigen zodat hij niet door de politie gearresteerd zou worden. Dit is te lezen en horen in de verklaringen van diverse van de zeven in voorarrest zittende CDR-leden die eind september door de politie zijn opgepakt.

Er komt volgens de Spaanse media allerlei informatie naar buiten over de geplande acties van de zeven CDR-leden die eind september gearresteerd werden op verdenking van terroristische activiteiten. De groep extremistische separatisten werden gedurende één jaar door agenten van de Guardia Civil gevolgd en telefoons en gesprekken werden afgeluisterd.

Direct na aanhouding van de zeven activisten gaven twee van hen toe dat ze materiaal in bezit hadden om explosieven te maken, dat ook van plan waren en ook reeds getest hadden. Na diverse verhoren en uiteindelijk het verschijnen voor de onderzoeksrechter in Madrid is er meer informatie bekend.

Torra en Puigdemont

Zo weet men nu dat er contact was tussen de zeven leden van de zogenaamde Equipo de Respuesta Táctica (ERT), een actieve groep binnen de Comités en Defensa de la República (CDR) en ‘Gadalf’ (dat is Quim Torra) en ‘Lisa’ (dat is Carles Puigdemont). Er was ook regelmatig contact met de zogenaamde ‘CNI Catalan’, een geheime groep binnen het separatisme die financiële en logistieke middelen ter beschikking stelde.

Uit de verhoren blijkt dat zowel de naar België gevluchte Puigdemont als de actuele regiopremier van Catalonië Torra contact hadden met deze groepering. Ook blijkt dat er een plan was om na het verkondigen van een Catalaanse Republiek samen met Torra naar het Catalaanse parlementsgebouw te gaan en zichzelf op te sluiten om arrestatie te voorkomen. 

Zo zou de bezetting van het parlementsgebouw in Barcelona geen probleem mogen zijn want iemand zou de deuren voor de zeven gearresteerde CDR-leden wagenwijd openzetten om hen binnen te laten. Daarbij sluit men niet uit dat de groep de explosieven die ze wilden maken zouden gebruiken om het parlementsgebouw af te sluiten. Men wilde deze explosieven ook gebruiken om infrastructuur in Catalonië aan te vallen.

Daarnaast wist de groep volgens opgenomen telefoongesprekken al weken van te voren af van de bezetting van het vliegveld Barcelona-El Prat want met tienduizenden betogers zou de politie het niet meer aankunnen en zou de Spaanse regering het leger moeten sturen. Dat zou een soortgelijke situatie als in Hong Kong moeten opleveren en zou, volgens de gearresteerde leden, goed nieuws zijn.

Pure verzinsels

Zoals te verwachten zeggen zowel Puigdemont als Torra dat ze niets weten van deze vermeende contacten tussen hen, de zus van Puigdemont en de zeven gearresteerde CDR-leden. Het is volgens hen een groot verzinsel en nergens op gebaseerd. 

De advocaten van Alerta Solidaria zeggen dat de verdachten onder bedreiging van de Spaanse politie deze verzinsels verkondigen, Ook geloven de advocaten niets van de vermeende bommen of het verhaal dat Torra zichzelf wilde opsluiten in het parlementsgebouw, aldus de Catalaanse nieuwswebsite El Nacional.

Ondertussen heeft de Spaanse demissionaire premier gevraagd aan Torra om zichzelf in het Catalaanse parlement te melden om tekst en uitleg te geven over deze vermeende relatie en mogelijke plannen.

Reageren is niet mogelijk.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?