Veel kritiek op fake-news controleplan van de Spaanse regering

Veel kritiek op fake-news controleplan van de Spaanse regering
Beeld: 123rf

Veel kritiek op fake-news controleplan van de Spaanse regering

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft een een plan aangenomen waarmee ze de strijd wil aangaan met het fake-news in Spanje. Via een speciale commissie wil de regering toezicht houden op de informatie die verspreid wordt in de pers en op internet zoals via de sociale media. Er is echter veel kritiek op dit fake-news controleplan door diverse oppositiepartijen zoals PP, Ciudadanos en VOX. Ook in Brussel onderzoekt men het regeringsplan.

Wie beslist of iets nepnieuws is of niet … dat is de vraag bij het recent gepresenteerde fake-news controleplan van de Spaanse regering. Het idee is om via een overheidsorgaan de opzettelijke, grootschalige en systematische verspreiding van desinformatie te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de Russische inmenging tijdens de Catalonië-crisis toen er een nepnieuws campagne plaatsvond.

Volgens de regering is het anti-nepnieuws plan juist bedoeld om een van de pijlers van een democratische samenleving te ondersteunen, die van het recht op waarheidsgetrouwe informatie. 

Er zou een permanente commissie moeten komen tegen desinformatie die o.a. bestaat uit de Nationale Veiligheidsraad, de Staatssecretaris van Communicatie en een vertegenwoordiging van de Spaanse geheime dienst CNI. 

Terwijl diverse oppositiepartijen klagen over dit plan om de pers en de vrije meningsuiting van de Spanjaarden te beperken, geeft de regering aan dat ze met dit actieplan voldoen aan de vraag vanuit de Europese Commissie om meer te doen tegen de verspreiding van nepnieuws. Ondertussen heeft men in Brussel al aangegeven dit fake-news controleplan te gaan onderzoeken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.