Verplichte vaccinatie 150.000 dieren in Pyreneeën vanwege blauwtong

Verplichte vaccinatie 150.000 dieren in Pyreneeën vanwege blauwtong
Beeld: Pixabay

Verplichte vaccinatie 150.000 dieren in Pyreneeën vanwege blauwtong

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Vanwege een uitbraak van het blauwtongvirus in de Franse Pyreneeën moeten in een straal rond de Spaanse gemeente Broto in de provincie Huesca 128.000 schapen gevaccineerd worden. In Broto is ook een geval van blauwtong aangetroffen en dus zal de regionale overheid van Aragón voor zo’n 250.000 euro ruim 150.000 dieren waaronder schapen en runderen moeten vaccineren.

Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk voorkomt bij schapen. De ziekte is vernoemd naar een van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden, namelijk de blauwe tong die dieren kunnen krijgen, wat veroorzaakt wordt door cyanose. Naast schapen kunnen ook rundvee, geiten, dromedarissen, buffels en wilde herkauwers besmet worden met het blauwtongvirus. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen en vormt dus geen bedreiging voor de mens.

Ondanks dat de uitbraak in Frankrijk heeft plaatsvonden is er ook een schaap met het blauwtongvirus in de buurt van Broto gedetecteerd. Daarom moeten ruim 150.000 dieren in een straal van 50 kilometer rond Broto gevaccineerd worden. Het gaat om 931 boerderijen waar 128.000 schapen gevaccineerd worden, 22.000 runderen bij 317 boerderijen en 8.000 runderen bij 79 fokkerijen.

Het is niet de eerste keer dat er een massale vaccinatie plaats moet vinden want dat gebeurde in 2016 ook al vanwege een blauwtongvirus uitbraak in Frankrijk. Toen moest men uit voorzorg tot wel 100 kilometer van de Franse grens tienduizenden dieren vaccineren in o.a. de gemeenten Sos del Rey Católico, Ejea de los Caballeros, Zuera, Ayerbe, Barbastro, Binéfar, Boltaña, Castejón de Sos, Grañén, Graus, Huesca, Jaca, Monzón, Sabiñánigo, Sariñena en Tamarite de Litera.

Ga naar de inhoud