Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (34)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (34)
Beeld: naargalicie.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (34)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Een paar weken terug schreef ik al eens over onze verwarmingsketel, dat de oude aan vervanging toe is en dat we een pelletketel gekocht hebben. Dat ik daar ook een en ander aan voorbereidingen voor moest doen. In eind september krijgen we nog een keer bezoek van de een man van de zaak waar we de installatie kochten. Kijk komt kijken of mijn voorbereidingen goed zijn en hij moet ook van alles meten voor de schoorsteen. Met het meten help ik even, we komen er achter dat de buitenmuur, waar het gat van de schoorsteen in moet komen 80 centimeter dik is. Of ik dat gat er zelf in maak, vraag hij. Eerst begrijp ik het niet, dus vraag Sol vat hij mij vraagt. Nou nee, lijkt mij niet iets voor mij, ik heb daar de spullen niet voor en als het gat verkeerd zit dan heb ik dat gedaan. Doe dat dus zelf maar.

Eind september wordt begin oktober. Er komt iemand om een gat in de muur te maken. Ik vertel de man waar de ketel moet komen en aan de buitenkant laat ik zien dat de schoorsteen niet voor het raam moet komen. Ik kijk even hoe de man aan de gang gaat met meten en ga dan weer verder waar ik mee bezig was. Even later start het boren en ik bedenk me dat het vast niet mee gaat vallen om door zo’n dikke muur te boren, zeker met een voor van 30 centimeter lang. Ik ga nog weer eens kijken, nu is hij aan de buitenkant aan het boren. Oké, maar zit dit gat niet verkeerd, vraag ik. Het zit net onder het raam. Nee, geen zorgen, er komt straks eerst een schuin stuk en dan gaat de schoorsteen omhoog, komt niet voor het raam, legt hij uit. 

Als hij klaar is met boren, blijkt de muur dubbele muur te zijn, binnen bakstenen en buiten keien, tussen is ruimte. Ik vind het wel knap dat hij het zo uit heeft gemeten dat de gaten precies tegenover elkaar zitten. Nu gaat hij met een gatenzaag aan de gang die de maar heeft van de schoorsteen. Niet veel later heeft hij alles aangeveegd en opgeruimd en laat hij weten dat hij klaar is ev vertrekt.

Begin oktober krijgen we een telefoontje dat ze de ketel komen plaatsen in de tweede week van oktober. In de tweede week van oktober krijgen we een telefoontje dat ze toch niet komen. De fabriek heeft de ketel nog niet geleverd, ze komen de laatste week van oktober. 

Omdat het ‘s avonds toch al koud wordt in huis, gaat de diesel ketel aan. Die heb ik een paar weken geleden al een opknapbeurt gegeven en getest. De ketel mag er dan oud en versleten uitzien, maar hij doet het nog best. Koud hebben we het dus niet.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

De laatste week van oktober. …Ze komen morgen, maar dat blijkt toch overmorgen. Dan komen er twee met een aanhangwagen volgeladen. De pelletketel en de pelletsilo. Omdat onze binnenplaats hobbelig en niet vlak is, help ik met het sjouwen en het, ongeveer op zijn plaats zetten, van de zware ketel. Ze doen nog wat en vertrekken. Het is nu net na 12 uur. Ik vraag of ze siësta gaan houden. Nee komen niet meer terug vandaag. De volgende dag staan ze weer op de stoep om half 10, we werken weer wat en om half 1 vertrekken ze weer. Ik vraag Sol eens te bellen, want als het zo moet met maar 2 tot 3 uur per dag werken dan zijn ze eind november pas klaar met installeren. Dat blijkt te werken want de staan ze weer op de stoep, gaan ook weer maar komen nu ‘s middags terug en werken door totdat zij klaar zijn. De installatie is echter nog niet klaar, maar nu is het werk voor iemand anders.

‘s avonds diezelfde dag komt een man van de zaak met een monteur die alles aan gaat sluiten op de bestaande installatie. Het is vrijdagavond en de monteur vraagt of het een probleem is dat hij op zaterdag komt werken. Nee, geen punt voor ons. Tegen een uur of 9 gaat de telefoon. De man van de zaak, hij vertelt Sol dat er morgen toch niemand komt, dinsdag want maandag is het een feestdag. Dinsdag gaat voorbij, woensdag ook, maar nu gaat Sol even bellen met de zaak. Nee, niemand geweest. De man van de zaak zegt dat hij er achteraan gaat en hij belt even later terug dat ze zo meteen nog komen om het af te werken.

Iets na 8 uur ‘s avonds komt er een busje aanrijden. Twee man stappen uit en die gaan gelijk aan de gang. Wat de bedoeling is met de oude diesel, vragen ze. Die blijft staan als back up. Ik schakel de diesel ketel uit en zij beginnen te meten en laten het water af van de CV installatie. Ze gaan snel, veel werk is het ook eigenlijk niet. Om kwart over 10 worden we er bij geroepen en krijgen we tekst en uitleg. Het is nog niet helemaal klaar, er moet nog een WIFI kastje op komen. Dat kan nog een paar weken duren. Voor de werking maakt het niet uit. We worden nu warm gehouden door onze nieuwe pelletketel! …..ga ik nu verder met isoleren!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud