Search
menu
Search

Het zaaien van graan in gevaar in Aragón vanwege enorme kostenverhoging

Het zaaien van graan in gevaar in Aragón vanwege enorme kostenverhoging
Beeld: Freepik

Het zaaien van graan in gevaar in Aragón vanwege enorme kostenverhoging

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – De kosten voor de boeren zijn enorm gestegen door onder andere de brandstofprijzen en er dreigt een tekort aan meststoffen en fytosanitaire producten waardoor de productiekosten enorm zijn gestegen voor de boeren. Daarom komt de wintergraan-periode in de autonome regio Aragón in gevaar, aldus de boeren op zondag.

De wereldwijde stijging van de grondstofprijzen, de exorbitante stijging van de brandstofprijzen, de ineenstorting van het vervoer via internationale havens en de torenhoge prijzen van zeevracht hebben ervoor gezorgt dat ook de kosten van de boeren hoger zijn geworden.

Normaal kostte het een boer in Teruel 170 euro om een hectare te plannen maar dat is inmiddels al 230 euro geworden en de kosten blijven stijgen. Daarom zijn er veel boeren die haast hebben en zo snel  mogelijk hun graan willen zaaien om de kostenverhogingen voor te zijn. Verder maken veel boeren zich zorgen om de onderdelen want als iemand pech krijgt met zijn tractor of ander werktuig dan duurt het veel te lang voordat er onderdelen zijn.

De angst van de graantelers is niet alleen dat hun productiekosten omhoog zullen schieten maar ook het gebrek aan bepaalde producten die hun gewassen ernstig in gevaar kunnen brengen. Daarbij valt te denken aan ureum, een meststof met een hoog stikstofgehalte dat helpt bij de voeding van planten, hun grotere groei bevordert en de opbrengst van producties verbetert. De grondstoffen die voor de productie ervan worden gebruikt zijn ammoniak en aardgas waarvan de prijsstijging niet alleen de prijs van deze meststof heeft doen stijgen, maar er ook toe heeft geleid dat de belangrijkste Europese fabrikanten de vervaardiging van deze stikstofhoudende heeft verminderd of ermee is gestopt.

Ga naar de inhoud