Spaanse politici en de televisie- en radiozenders waar ze interviews geven

Spaanse politici en de televisie- en radiozenders waar ze interviews geven
Beeld: Premier Pedro Sánchez / Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Spaanse politici en de televisie- en radiozenders waar ze interviews geven

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Niet alle kranten zijn hetzelfde en ook niet alle televisie- en radiozenders zijn hetzelfde als het op politiek aankomt. Er zijn er die meer ‘conservatief’ denken en er zijn er die meer ‘progressief’ denken terwijl andere juist een centraal standpunt proberen te houden. Maar de politici weten waar ze meer en waar ze minder moeten verschijnen. Een overzicht van interviews sinds 2016.

Sinds 2016 hebben de Spaanse premiers en ministers meer dan 1.800 interviews gegeven op de Spaanse televisie en radio. De laatste keer dat de Spaanse ‘progressieve’ premier Pedro Sánchez (PSOE) een interview gaf was bij het televisiekanaal La Sexta. Dat was de zevende keer dat Sánchez bij dit kanaal verscheen, in dit geval bij het politieke discussieprogramma ‘Al Rojo Vivo’. De voormalige ‘conservatieve’ premier Mariano Rajoy (PP) is slechts een keer bij La Sexta geweest, in een programma van Salvados.

Het televisiekanaal La Sexta heeft een actievere rol gekregen na de door Pedro Sánchez gewonnen motie van wantrouwen. Politici van de conservatieve PP zijn amper bij dit televisiekanaal te zien terwijl de ministers van de progressieve PSOE en coalitiepartner Unidas-Podemos juist veel te zien zijn. De PP-politici kiezen juist weer voor het radiokanaal COPE waar de conservatieve partij al tijdens de regeerperiode veel gebruik van maakte en voor de TVE, de Spaanse nationale televisie. 

Aan de hand van de agenda van La Moncloa, de officiële residentie en werkplek van de premier van Spanje in Madrid, heeft de krant El Confidencial de interviews en tv- en radio interviews geanalyseerd die tussen 1 januari 2016 en 17 oktober 2021 door de politici gegeven werden. Het gaat om 40 maanden PSOE-regering met en zonder Unidas-Podemos als coalitiepartner en 28 maanden PP-regering waardoor het onmogelijk is om absolute cijfers te analyseren. 

Het aantal interviews dat door de PSOE en Unidas-Podemos gegeven worden zijn sinds hun regeerperiode flink gestegen, een periode die samenvalt met de corona-pandemie. De PP-regering had daarnaast 14 ministers en de PSOE-Unidas-Podemos-regering heeft 23 ministers waardoor er dus automatisch ook meer interviews zijn. Verder heeft de coalitieregering er juist voor gekozen om meer tekst en uitleg te geven in de media om ‘opener’ en ‘transparanter’ te zijn.

In de geanalyseerde jaren werden er 1.822 interviews op de televisie en radio gegeven. Bij de televisie vonden 295 plaats bij TVE gevolgd door La Sexta, Antena 3, Telecinco en 13 TV. Bij de radio gingen de politici Cadena SER, RNE, Onda Cero en COP.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.