Ook de inwoners van Spanje kiezen vanwege prijsstijgingen voor de Aldi en Lidl

Ook de inwoners van Spanje kiezen vanwege prijsstijgingen voor de Aldi en Lidl
Beeld: Canva

Ook de inwoners van Spanje kiezen vanwege prijsstijgingen voor de Aldi en Lidl

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals in Nederland en België kiezen steeds meer inwoners van Spanje ervoor om naar de goedkopere supermarkten te gaan. Uiteraard blijft de Mercadona nog steeds de favoriete supermarkt in Spanje maar ook deze is niet altijd meer zo goedkoop. De Aldi en Lidl hebben in Spanje gemerkt dat er steeds meer klanten naar hun winkels komen, op zoek naar goedkopere budget merken of huismerken, iets waar ook de Mercadona om bekend staat.

Over het algemeen zijn huismerken 30 tot 40 procent goedkoper dan de A-merken en dat weten de supermarktketens maar al te goed. Nu de A-merken steeds duurder beginnen te worden of voor hetzelfde geld minder aanbieden, kiezen steeds meer inwoners van Spanje voor huismerken die vaak aan kwaliteit niet onderdoen voor de A-merken.

Daarnaast kiezen steeds meer personen ook voor de budget supermarkten zoals de Aldi en Lidl in plaats van de duurdere Alcampo, Carrefour of Mercadona. Het is niet iets nieuws want elke keer als er een crisis is en de prijzen omhoog gaan of mensen minder te besteden hebben wordt gekozen voor goedkopere alternatieven. Het komt ook vaker voor dat consumenten meerdere supermarkten bezoeken in plaats van slechts een supermarkt, op zoek naar de beste deals en aanbiedingen.

De Lidl is de laatste jaren al sterk aan het stijgen wat betreft het marktaandeel wat nu 6% is terwijl de Aldi volgt maar dan met 1,5% marktaandeel op een lijst die gedomineerd wordt door de Mercadona met 25,8% en de Carrefour met 9,6%. De Aldi is de supermarktketen die met 37% de meeste nieuwe consumenten naar zich toe heeft weten te trekken.

Dat de Aldi en Lidl steeds populairder worden uit zich ook in het aantal nieuwe winkels dat beide Duitse ketens geopend hebben de afgelopen jaren. Beide ketens hebben sinds 2018 in Spanje samen 360 nieuwe winkels geopend. Daaronder 200 Lidl supermarkten met circa 40 nieuwe winkels per jaar om uit te komen op een totaal van 700 Lidl supermarkten in Spanje. Aldi heeft 160 winkels geopend sinds 2018 met alllen al dit jaar 50 nieuw winkels om uit te komen op een totaal van 400 Aldi supermarkten in Spanje. Ter vergelijking, Mercadona heeft 1.633 eigen supermarkten in Spanje terwijl de Carrefour in totaal 1.436 supermarkten heeft maar dan onderverdeeld in 205 hypermarkten (je weet wel, die hele grote), 159 Carrefour Market en 1.070 Carrefour Express winkels.

Ga naar de inhoud