Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (29)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (29)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (29)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke week plaatsen we aan de hand van de tips en informatie van de ‘Typisch Spanje’ auteur Frieda Kleinjan een reis door Spanje maar dan op een andere manier. Dat doet de schrijfster door middel van bekende en minder bekende boeken en romans om zo de link tussen het reizen, de cultuur en literatuur te maken tijdens de wekelijkse ‘literaire reisgids van Spanje’, een must voor de lezers die aan ‘literair toerisme’ willen doen. Via de links in het artikel zijn de boeken meteen te bestellen om zo al aan jouw literaire reis door Spanje te beginnen.

Je zou literair toerisme kunnen omschrijven als een soort cultureel toerisme dat zich heeft ontwikkeld op plekken die verband houden met gebeurtenissen in fictieve teksten. Met andere woorden: het is een nieuw soort cultureel toerisme dat fictie verbindt met de echte wereld. 

Voor in de rugzak

Wat is er fijner dan op het strand, in de bergen of op een terras een luchtig boek te lezen, waarin Spanje de hoofdrol speelt. Het kan over de liefde gaan, bloedstollend zijn, een emotionele lading hebben of over het verlangen gaan naar een totaal ander leven. Wat al die boeken gemeen hebben is dat je ze in één adem uitleest.

Eloy Moreno: ‘De groene pen’

Hoe groot moet je levensruimte zijn? Eloy Moreno (1976) maakt er op de achterkant van zijn boek De groene pen, El bolígrafo del gel verde, een rekensommetje van: huis 89 m2, lift 3 m2, restaurant 50 m2, kantoor 80 m2…Totaal 445m2. Zou dat voldoende zijn? Het hoofdpersonage begint er op zijn 40e over na te denken. Hij kan geen kant meer op: zit opgesloten in zijn werk, met zijn vrouw valt niet meer te praten, zijn zoontje ziet hij bijna nooit, want hij heeft het altijd druk, druk, druk… Hoe kan hij die sleur doorbreken? Op een dag besluit hij ervandoor te gaan, alles achter zich te laten om in de Pyreneeën te gaan wandelen, waar hij zichzelf terug wil vinden, zijn dromen ten uitvoer brengen… En dat gaat met vallen en opstaan.

Met ‘De groene pen’ wil Moreno de lezer er bewust van maken dat het leven niet alleen draait om materiele dingen: een steeds een groter huis, een nieuwe auto, de beste vrienden, de beste kleren waardoor we slaven worden van ons eigen leven en er ten slotte in verstrikt raken. De boodschap die erin zit verpakt is dat je altijd opnieuw kunt beginnen.

Eloy Moreno heeft het boek eerst in eigen beheer uitgegeven en er via sociale media tienduizenden verkocht. Daarna is het ondergebracht bij een grote Spaanse uitgeverij en is het een bestseller geworden.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Eloy Moreno: De groene pen, Karakter Uitgevers, 2012, vertaling: Imke Zuideman

Mariët Meester ‘De tribune van de armen’

De tribune van de armen is een persoonlijk reisverhaal over een bijzondere gebeurtenis die plaatsvindt tijdens de Paasprocessie op miércoles Santo in Málaga. De broederschap Jesús El Rico, Jezus de Rijke, laat elk jaar op die dag een gevangene vrij, die in de processie meeloopt. De man of de vrouw draagt een zak over het hoofd met uitgeknipte ooggaten en is anoniem. Een verbazingwekkend verhaal?

Toen Mariët Meester een aantal jaren daarvoor met een ezeltje door Andalusië trok kwam ze achter deze wonderlijke traditie en besloot de achtergrond ervan te ontrafelen. Met haar man, beeldend kunstenaar en filmer Jaap de Ruig, ging ze een tijdlang in Málaga wonen op de Plaza de los Cristos, waar ze het dagelijkse leven kon observeren en zich verdiepen in die bijzondere gebeurtenis die tijdens de Semana Santa plaatsvindt. Dit verhaal neemt het grootste deel van haar boek in beslag.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Mariët Meester: De tribune van de armen, 2017, de Arbeiderspers ….

typisch

‘Typisch Spanje’
Het boek ‘Typisch Spanje rondgang door een eigenzinnig land’ geschreven en samengesteld door Frieda Kleinjan, is een bundel met fascinerende verhalen over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, beeldende kunst, literatuur, sport, film, natuur, muziek, tradities… Al die verschillende cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, tonen het land in al haar schakeringen. Voor elke Spanjeliefhebber valt er iets nieuws te ontdekken. KLIK HIER om dit boek te bestellen.

De hierboven vermelde boeken en/of producten zijn onderdeel van een affiliatie programma. Dat wil zeggen dat als je besluit iets te bestellen en uiteindelijk te kopen via de links die wij plaatsen, wij daar een klein percentage van krijgen als commissie. Daar merk jij als koper helemaal niets van want dat rekent de verkoper met ons af. Bedankt voor het bestellen en kopen via ons artikel, dat stellen wij zeer op prijs. Veel plezier ermee!

Ga naar de inhoud