Zelfstandige vrachtwagenchauffeurs in Spanje gaan opnieuw staken vanaf maandag 14 november

Zelfstandige vrachtwagenchauffeurs in Spanje gaan opnieuw staken vanaf maandag 14 november
Beeld: Europa Press

Zelfstandige vrachtwagenchauffeurs in Spanje gaan opnieuw staken vanaf maandag 14 november

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De laatste keer dat de zelfstandige vrachtwagenchauffeurs hebben gestaakt in Spanje was in maart 2022 toen men gedurende 20 dagen voor chaos en problemen zorgde in Spanje. Daarna werden afspraken gemaakt tussen de regering en de transportsector die aangesloten is bij een vakbond die officieel niet erkend wordt. Maar volgens de sector heeft de regering zich niet gehouden aan alle afspraken en daarom gaat men opnieuw druk uitoefenen door het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen waardoor het land weer grote bevoorradingsproblemen zal gaan krijgen in de weken voor de feestdagen.

Het gaat in dit geval net zoals in maart om de vrachtwagenchauffeurs die aangesloten zijn bij de niet-erkende vakbond ‘Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transporte’. Deze bestaat hoofdzakelijk uit zelfstandige vrachtwagenchauffeurs waarvan 86 procent bij de laatste stemming gekozen heeft voor nieuwe acties, zo werd maandag bekend gemaakt. Deze acties beginnen in de nacht van zondag 13 op maandag 14 november en zijn van onbepaalde duur.

Ieder heeft recht op het uiten van hun ontevredenheid en het recht op staken is gegarandeerd in Spanje. Het probleem bij dit soort acties is echter vaak dat de stakende sector vergeet dat er ook zoiets bestaat als het recht op werken waarbij personen die niet willen staken daar ook recht op hebben. De stakende vrachtwagenchauffeurs maken tijdens dit soort stakingen het de werkende chauffeurs vaak moeilijk, inclusief soms geweld en vandalisme, om hun activiteit uit te voeren. Dat zorgt altijd voor conflicten waarbij de politie vaak moet optreden en de spanningen stijgen. Het gevolg is meestal dat de transportsector voor een groot deel stil komt te liggen in het land wat natuurlijk gevolgen heeft voor de levering van goederen, en dat slechts weken voor de feestdagen.

De vrachtwagenchauffeurs die aangesloten zijn bij het ‘Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transporte’ hebben voor 86 procent gekozen om door middel van staken de druk op de regering op te voeren. Volgens de zelfstandige chauffeurs heeft de regering niet alles uitgevoerd wat beloofd werd na de laatste staking in maart 2022. De regering zegt echter dat ze alle afspraken zijn nagekomen, op enkele kleine dingen na die volgens de minister van Transport makkelijk aan te passen zijn. De regering is dan ook van mening dat deze nieuwe staking geheel onterecht is en roept op tot verantwoordelijkheid binnen de sector.

Ga naar de inhoud