Wordt al het personeel van Twitter via de e-mail ontslagen?

Wordt al het personeel van Twitter via de e-mail ontslagen?
Beeld: Canva

Wordt al het personeel van Twitter via de e-mail ontslagen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals inmiddels bekend heeft Elon Musk van Tesla voor 44 miljard dollar het social media platform Twitter overgenomen. Dat heeft meteen voor veel problematiek gezorgd, niet alleen al voordat de handtekening was gezet maar ook na de overname. Een van de meest opvallende is dat Elon Musk meteen begonnen is met het ontslaan van personeel omdat volgens de nieuwe eigenaar Twitter per dag 4 miljoen dollar verlies heeft. Dat ontslag gebeurt niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Spanje.

Er wordt over geschreven dat Twitter in de Verenigde Staten 3.700 personeelsleden zal ontslaan. Er is onduidelijkheid over deze cijfers en of dat alleen voor de VS geldt of voor de hele wereld. Feit is dat de tientallen werknemers op het kantoor van Twitter in Spanje vrijdag om 17.30 uur al e-mails hebben ontvangen dat ze rekening moeten houden met ontslagen. Volgens de vakbonden zijn in Spanje 26 werknemers ontslagen, iets wat volgens UGT en CCOO niet rechtsgeldig is in Spanje.

Bij een collectief ontslag van meerdere werknemers moet er namelijk eerst een periode van overleg zijn, moet onderhandeld worden over het ontslag en moet dat aan de arbeidsautoriteit gemeld worden. Dat is in dit geval van Twitter niet gebeurd in Spanje en dus is het ontslag niet geldig, aldus de vakbonden.

Bij TwitterSpainSL wordt echter gemeld dat er nog geen ontslagen zijn maar dat de werknemers rekening moeten houden met het feit dat er banen geschrapt worden. Bij die e-mail zat ook een document met informatie over het proces zoals mogelijke vergoedingen, de wetgeving en het aantal werknemers dat wereldwijd wordt ontslagen wat ongeveer 50% van het totaal is.

Naar eigen zeggen leidt Twitter op dit moment circa 4 miljoen dollar per dag verlies omdat sinds alle problematiek rondom de overname van het social media platform grote adverteerders zoals Volkswagen en General Motors zich massaal terugtrekken. Volgens Elon Musk komt dat onder andere door een groep activisten die druk uitoefenen op adverteerders om Twitter te verlaten. De inkomsten van Twitter komen voor 90% uit advertenties.

Ga naar de inhoud