Nederlandse “low cost” kaas bedreigt Spaanse kazen productie

Nederlandse “low cost” kaas bedreigt Spaanse kazen productie
Beeld: 123rf

Nederlandse “low cost” kaas bedreigt Spaanse kazen productie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna de helft van alle kaas die gegeten wordt in Spanje is afkomstig uit landen als Nederland, Duitsland en Denemarken. De lage prijzen van deze buitenlandse kaas zorgt ervoor dat de Spaanse producenten niet meer kunnen concurreren en men de geïmporteerde kaas als “low cost” heeft betiteld.

De geïmporteerde kaas uit Nederland en diverse andere landen die in de Spaanse winkels verkocht wordt is vele malen goedkoper dan de kaas die in Spanje geproduceerd wordt. In dit artikel worden met name de Nederlandse kazen van Gouda en Edam genoemd die te vinden zijn in blokken, stukken en gesneden.

Het gaat daarbij niet alleen om de consumenten die direct de kaas kopen in supermarkten en andere winkels maar ook in de horeca wordt steeds meer gebruik gemaakt van buitenlandse kaas omdat deze goedkoper is dan de Spaanse kaas en men zo op kosten kan besparen bij de bereiding van maaltijden.

Volgens de krant El Confidencial is de grootste importeur van kazen Frankrijk met 64.807 ton aan kaas in 2015. Als tweede staat Duitsland op de lijst met 66.030 ton kaas gevolgd door Nederland met 48.261 ton in 2015.

45% van alle kaas die gegeten werd in Spanje in 2017 kwam uit het buitenland terwijl dat in 2015 nog geen 35% was. De kaas die komt uit landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Denemarken wordt ook wel “commodity” kaas (gemakskaas) genoemd ofwel “la leche que viaje” de melk die reist in vorm van Europese kaas.

Volgens de woordvoerder van Spaanse kaasproducenten maakt men in landen zoals Nederland gebruik van kaasresten om “low cost” kaas te produceren en te exporteren omdat deze kaas in eigen land niet genuttigd wordt. De import van kaas uit Italië is met +39% het meest gestegen gevolgd door kaas uit Nederland met +17% en Duitsland met +9%.

Er werd in 2017 meer dan 288.450 ton aan kaas geïmporteerd in Spanje, een stijging van +17% ten opzichte van 2014. De gemiddelde prijs per kilo kaas was 7,34 euro wat -2% minder is dan in 2015.

Ondanks dat er meer buitenlandse kaas geïmporteerd werd in Spanje werd er -4,4% minder kaas geconsumeerd door de Spanjaarden met 7,66 kilo gemiddeld per persoon.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.