Nederlandse “low cost” kaas bedreigt Spaanse kazen productie

Nederlandse “low cost” kaas bedreigt Spaanse kazen productie
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna de helft van alle kaas die gegeten wordt in Spanje is afkomstig uit landen als Nederland, Duitsland en Denemarken. De lage prijzen van deze buitenlandse kaas zorgt ervoor dat de Spaanse producenten niet meer kunnen concurreren en men de geïmporteerde kaas als “low cost” heeft betiteld.

De geïmporteerde kaas uit Nederland en diverse andere landen die in de Spaanse winkels verkocht wordt is vele malen goedkoper dan de kaas die in Spanje geproduceerd wordt. In dit artikel worden met name de Nederlandse kazen van Gouda en Edam genoemd die te vinden zijn in blokken, stukken en gesneden.

Het gaat daarbij niet alleen om de consumenten die direct de kaas kopen in supermarkten en andere winkels maar ook in de horeca wordt steeds meer gebruik gemaakt van buitenlandse kaas omdat deze goedkoper is dan de Spaanse kaas en men zo op kosten kan besparen bij de bereiding van maaltijden.

Volgens de krant El Confidencial is de grootste importeur van kazen Frankrijk met 64.807 ton aan kaas in 2015. Als tweede staat Duitsland op de lijst met 66.030 ton kaas gevolgd door Nederland met 48.261 ton in 2015.

45% van alle kaas die gegeten werd in Spanje in 2017 kwam uit het buitenland terwijl dat in 2015 nog geen 35% was. De kaas die komt uit landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en Denemarken wordt ook wel “commodity” kaas (gemakskaas) genoemd ofwel “la leche que viaje” de melk die reist in vorm van Europese kaas.

Volgens de woordvoerder van Spaanse kaasproducenten maakt men in landen zoals Nederland gebruik van kaasresten om “low cost” kaas te produceren en te exporteren omdat deze kaas in eigen land niet genuttigd wordt. De import van kaas uit Italië is met +39% het meest gestegen gevolgd door kaas uit Nederland met +17% en Duitsland met +9%.

Er werd in 2017 meer dan 288.450 ton aan kaas geïmporteerd in Spanje, een stijging van +17% ten opzichte van 2014. De gemiddelde prijs per kilo kaas was 7,34 euro wat -2% minder is dan in 2015.

Ondanks dat er meer buitenlandse kaas geïmporteerd werd in Spanje werd er -4,4% minder kaas geconsumeerd door de Spanjaarden met 7,66 kilo gemiddeld per persoon.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
34 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Als ze in Spanje kans zien om wat meer smaak aan de kaas te geven
koop ik ze ook wel nu vind ik het een smakeloze hap Bah!!!!

Hebben jullie weleens gehoord van Beemster kaas. Beemster snijbaar-oud, Beemster jongbelegen, etc. Helaas in Spanje nauwelijks te koop. Bij mijn supermarkt in Alfas del Pi kan je wat Beemster kaas kopen maar wel heel erg duur. Zoek je een prima en betaalbaar alternatief dan kom je uit bij de Schermer kaas te koop bij mijn Nederlandse slagertje in Albir. Bestelt deze kaas altijd in Nederland tegelijkertijd met zijn vlees, vleeswaren etc . Als je de Schermer en de Beemster kaas gaat vergelijken met de kaas die jullie kopen bij de Lidl en andere supermarkten dan kan ik niet anders constateren… Lees verder »

Ja die supermarkt ken ik stevige tot zeer hfe prijzen het dubbele wat het in NL kost.
Maar ik heb nieuws voor dde liefhebber van Beemster kaas zoals Cono en Beemster ( zelfde fabriek en kaas) bij Costo n Yecla te koop.
OOk deze zaak verkoopt wijnen uit geheel Spanje tegen groothandels prijzen.
Voor wijnen uit Yecla kun je bij mij terecht zoals Casa de la Especias ook tegen vriendelijke prijzen, en de beste Olijfolie uit Spanje nummer drie van Spanje.
met oenogastronomische groeten,
Ben

Wat ik nogal vreemd vond in de Lidl op de Canarische eilanden is dat hetzelfde stuk Goudse kaas daar 1 euro goedkoper dan hier bij Gouda. Terwijl Tenerife 3000 kilometer ver ligt?!

Lekker! Kaas!
Nu nog een supermarkt vinden in Spanje die een snijapparaat gebruikt om die kaas in plakjes te snijden.

We zitten toch in de eu! Dus kies je kaas. De zuidelijke landen worden toch weer gecompenseerd

T’is toch wat
Al die Nederlanders die niet zonder hun Nederlandse kaas kunnen !!!!!!
Ik zeg dan blijf …….

De Gouda kaas van Mercadona smaakt mij uitstekend en komt volgens mij uit NL.
De naam Gouda is volgens mij niet meer beschermd, ook in de Duitse supermarkten worden Gouda kazen verkocht, welke o.a. worden gemaakt in Oost-Duitsland.
Ik denk dat de prijsval is veroorzaakt door de grote capaciteiten van Duitse fabrikanten, en het zou zo maar kunnen dat de grote Franse kaas-multinationals daar geen kontrole meer op hebben.
Als de Spaanse kaasboeren niet gauw hun kaaskoppen bij elkaar steken, dan blijven ze voor de komende decennia niche-business in de tax-Free winkels van de Spaanse luchthavens.

Nederlandse kaas koop ik in Nederland en nergens anders!!

Van de keuringsdienst van waarde, vind ik altijd interessante afleveringen, deze over gouda kaas en old amsterdam
https://www.youtube.com/watch?v=032FkgMztZI
https://www.npostart.nl/teun-proeft-old-amsterdam/12-10-2017/POMS_KN_11289463

Dree, je hebt het programma denk ik niet goed bekeken. Wat ikin dat programma hoor, is dat de kaas minimaal 8 maanden rijpt. Anders zou het die zachte structuur ook niet kunnen behouden. Verder wordt de kaas, net als alle andere gouda kazen, gemaakt met melk, zuursel en stremsel. Er zit helemaal niets chemisch in.

Ik zou de geïnterviewde ‘objectieve’ kaasmevrouw niet zo serieus nemen. Zij heeft een dubbele agenda, want verkoopt liever haar eigen kazen in haar winkel en ziet mensen liever niet naar de supermarkt gaan..

Peter, ik kom uit deze business en ik weet dat bepaalde kazen gemanipuleerd worden om eerder in het schap bij een supermarkt terecht te komen. Old Amsterdam is bij uitstek een marketingkaas die heel rap moet worden verkocht. Ik zeg niet dat ie niet lekker is (over smaak valt te twisten) maar ik zal ‘m never kopen. De kaasmevrouw waar jij het over hebt is niet de eerste de beste en verstaat haar vak bijzonder goed. En ja, zij preekt voor eigen parochie maar dat mag ze doen want supermarkten zijn een plaag voor hardwerkende zelfstandige foodondernemers die zich wel… Lees verder »

Ik kijk graag het programma Keuringsdienst van waarde, hier wat uitleg over bijv. Old Amsterdam en natuurgerijpt, het is allemaal een beetje nep dus 😉
https://www.npostart.nl/keuringsdienst-van-waarde/12-10-2017/KN_1692971
https://www.npostart.nl/teun-proeft-old-amsterdam/12-10-2017/POMS_KN_11289463

Ook ik koop de kaas bij Lidl div keren de spaanse kaas geprobeerd maar vind die veel te zout.

tegenwoordig staan er op veel producten een logo waarop je kunt zien uit welk land ze komen. Het is een ovaal vormig logo waar NL in staat als het uit Nederland komt.
En tijdje geleden stond er nog een artikel op spanjevandaag waarop stond dat het volgend jaar verplicht is om het land van herkomst op de producten te vermelden en in Nederland is dat al verplicht en staat het op de producten die uit Nederland komen
Dat geeft extra duidelijkheid voor de consument

Anton, Gouda is de algemene buitenlandse benaming voor een dergelijke kaas. Het is geen beschermde naam en heeft tegenwoordig niets meer met Gouda zelf te maken. Ik kan hier ook in andere landen geproduceerde ‘Goudse kopen. Hoe het met Edam zit weet ik niet..
Maar neemt niet weg dat we gelijk naar de kaasboer gaan als we weer in NL zijn, want alles is en blijft fabrieksbende wat je hier kan krijgen:(

Maikel, Edam en Goudse mag alleen gevoerd worden als de kaas daadwerkelijk uit NL komt. Dat is door de Europese Commissie bepaald. Maar dat zegt verder niks over de kwaliteit…..

Loek bij de Aldi hier kun je toch echt Gouda kopen wat uit Duitsland komt.

Tsja….je kunt ook een Rolex kopen hier op het strand 😉

Nee Loek,…dat is een Lolex

Gouda en Edam zijn prima en komen uit Nederland, Anders mogen ze niet zo heten. Onzin dat het “restkaas” is. Wat ik niet snap is hoe het goedkoper kan zijn om kaas uit Nederland en (prima en dure) kaas uit Frankrijk te importeren met koelwagens en de Spaanse lokale boeren daar niet tegenop zouden kunnen concurreren. Spaanse kazen zijn vaak twee keer zo duur maar niet twee keer zo goed. Als de Spaanse fabrikanten de prijs verlaagden zouden ze meer winst maken, maar ja… die mentaliteit lijkt alleen inditex te snappen.

Hetzelfde geldt voor de voorgebakken frietjes.

Er is een groot verschil tussen kaas die gemaakt van koemelk en kaas gemaakt van schapen/geitenmelk. Een schaap of een geit produceert veel minder melk dan een koe, daarmee worden deze kazen ook duurder. In NL worden kazen gemaakt van 12 tot 16 kilo per wiel. Een Manchego komt niet verder dan 5 kilo.

Gouda- en Edam- kaas mag overal gemaakt worden. Alleen de benamingen Gouda Holland en Edam Holland zijn beschermd en moet in Nederland zijn geproduceerd. In Gouda en Edam staan (al lang) geen kaasfabrieken (meer). In die steden werd vroeger hoofdzakelijk gehandeld in kaas. Even googelen en je bent op de hoogte.

Sorry Anton 74 maar inditex is de grootste boef van allemaal! Goedkope troep omdat het gemaakt wordt in Brazilië waar ze al meerdere malen hoge boetes hebben gehad vanwege kinderarbeid en veel te lage lonen en slechte werkomstandigheden! Lekker goedkoop dus maar daar hoor je natuurlijk in Spanje niets over! Wel als de Heer Ortega zijn hondje uitlaat en Zelf het poepie oppakt

Het grootste deel van de Nederlandse kaas dat in Spanje verkrijgbaar is, is rommel. Het zijn kazen die kunstmatig op smaak worden gebracht als er al smaak aan zit. Hetzelfde geldt voor Old Amsterdam, dat heeft niks met oude kaas te maken maar alles met chemische beïnvloeding om het rijpingsproces te beïnvloeden zodat de kaas sneller op de markt terecht kan komen. Het is goedkoper, veel goedkoper en daar kun je vraagtekens bij zetten.

Ze noemen de Gouda en Edam kazen hier?
Deze namen worden te pas en te onpas maar op kaas gezet hier in Spanje, maar de Gouda en Edam van bijvoorbeeld de Mercadona wordt volgens mij, gewoon in Spanje gemaakt. En laten we ook heel snel vaststellen dat die kaas totaal geen smaak heeft en zeker niet naar kaas uit Nederland smaakt.

Daarom haal ik de gouda kaas ook bij de Lidl want die komt echt uit Nederland.

Toch heeft de Gouda Tierna van de Mercadona niets met jonge kaas te maken maar meer met jong belegen, en de kaas van de Lidl smaakt gewoon stukken beter.

Ik heb net ook even gekeken hahaha. En het staat er inderdaad. De vraag is alleen of het er dan ook echt gemaakt wordt, of dat ze er verplicht een stikker op moeten plakken omdat ze anders die naam niet mogen voeren. De plakken kaas vind ik echt redelijk smaakloos. De stukken kaas die Miel benoemt, zijn op zich prima als een hapje. Maar ik ben het met Leo eens, de kaas van de Lidl heeft ook mijn voorkeur. Moet wel eerlijk zeggen dat wij dan toch graag even naar Nerja rijden en daar de kaas halen die ze daar… Lees verder »

Tja, onderaan op het etiket van een pakje Gouda Semi Curado uit de Mercadona lees ik :’FrieslandCampina Cheese – P.O. Box 1551,3880 BN Amersfoort – Holanda’
Ik weet niet of dit er op wijst dat het échte Hollanse kaas is, maar ík vind hem wel lekker. Zeker lekkerder dan de meeste Spaanse kazen.

Bij de Mercadona liggen Spaanse jonge kazen die heel erg lekker zijn het probleem is enkel dat deze kazen stukken duurder zijn. Daarom koop ik Spaanse jonge kaas heel af en toe.

inderdaad totaal zonder lraak of smaak leve de spaanse kaas

ik bedoelde kraak

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.