Oekraïense kinderen reizen naar Valencia tijdens kerst

Oekraïense kinderen reizen naar Valencia tijdens kerst
Beeld: @fundacionjuntosporlavida / facebook

Oekraïense kinderen reizen naar Valencia tijdens kerst

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Drieënvijftig Oekraïense kinderen reist donderdag acht december naar het Spaanse Valencia om daar de kerst door te brengen. Ze zullen ondergebracht worden bij gastfamilies om de oorlog en de kou in hun eigen land te ontsnappen. Hun verblijf in Spanje zal anderhalve maand duren en het wordt gesponsord door de organisatie ‘Juntos Por la Vida’ (Samen voor het leven). 

De kinderen zijn tussen de zes en de twaalf jaar oud. Ze zijn al vanaf maandag onderweg in een bus vanuit de regio Ivankiv. Deze regio ligt dicht bij de grens met Wit-Rusland, Tsjernobyl en Charkov, wat zwaar getroffen is door de oorlog. 

De president van de Valenciaanse NGO, Clara Arnal, legt uit dat ook na tien maanden van oorlog de situatie ingewikkeld blijft, voornamelijk door alarmen, avondklokken en de voortdurende dreiging. Daarnaast benadrukt ze dat de mensen er in de kou leven door het gebrek aan beschikbare energie. Al dagen lang hebben de mensen daar maar vier uur per dag elektriciteit tot hun beschikking. Ook is het erg moeilijk om naar school te kunnen gaan. 

De Valenciaanse gastfamilies hopen de kinderen in elk geval door de ergste kou heen te kunnen helpen en iets te kunnen betekenen in hun scholing. Ze wachten de bus met kinderen vol enthousiasme op volgens Clara Arnal. Daarnaast benadrukt ze dat de ouders op deze manier ook een korte periode hebben om uit te rusten. Ze hoeven zich tijdens de anderhalve maand geen zorgen te maken over hun kinderen en kunnen er op rekenen dat hun kinderen goed verzorgd zullen worden en veilig zullen zijn. 

Haar belangrijkste boodschap is echter dat ze hoopt dat zulke acties snel niet meer nodig zullen zijn en dat deze verschrikkelijke situatie, maar snel mag ophouden. Ze hoopt dat de kinderen een toekomst zullen hebben en bovenal dat ze mogen leven in een land in vrede. 

Omdat de oorlog helaas nog niet aan zijn einde lijkt te zijn, roept de NGO nog altijd op tot hulp en bijdrage van goederen. Het gaat dan om allerlei soorten hulp, kleding, dekens, voedsel en medicijnen, maar ook generators om elektriciteit te krijgen. Daarnaast is financiële hulp natuurlijk ook altijd welkom. 

Een huidige actie van de Ngo is het verzamelen van tablets om online lessen te kunnen volgen en verwarmingen om de huizen van de bewoners van Ivankiv te kunnen verwarmen. Deze zullen zo snel mogelijk bij de mensen daar worden gebracht.

Ga naar de inhoud