Wat is in Spanje de betekenis van de gekleurde kaarsen van de adventskrans?

Wat is in Spanje de betekenis van de gekleurde kaarsen van de adventskrans?
Beeld: AI-beeld / redactie

Wat is in Spanje de betekenis van de gekleurde kaarsen van de adventskrans?

Een adventskrans (Corona de Adviento) is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier gekleurde kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één wordt aangestoken. Met kerst branden dus alle kaarsen wanneer de witte kaars wordt aangestoken. Onderaan dit artikel staan de datums voor 2023 geplaatst.

In de loop van de tijd heeft de adventskrans zijn religieuze betekenis verloren en is het meer iets typisch voor Kerstmis en wordt het meer dan een ornament beschouwd. Maar op veel plaatsen in Spanje houdt men zich nog steeds aan de traditie en worden de kaarsen aangestoken zoals dat moet gebeuren.

De vier kaarsen in de ‘Corona de Adviento’ hebben verschillende kleuren, te weten paars/geel, roze, groen, rood en een witte kaars. Elke kaars wordt vanaf de laatste zondag van november of eerste zondag in december tot aan de laatste zondag van de maand aangestoken en betekent iets anders.

De paarse kaars (vela morada) gaat als eerste aan op de laatste zondag van november of eerste zondag van december. Met deze paarse kaars toont men bekering en vraagt men om vergeving. Daarbij moet men een speciaal gebed opvoeren (net zoals bij de andere kleuren).

De paarse kaars kan vervangen worden door de gele kaars (vela amarilla) die ook op de eerste zondag wordt aangestoken, in plaats van de paarse kaars mocht deze niet beschikbaar zijn. De gele kaars is een bevestiging van ons geloof in Christus, onze Heer.

De groene adventskaars (vela verde) wordt op de tweede zondag van de advent aangestoken en betekent hoop en vertegenwoordigt, net zoals de takken die gebruikt zijn om de kroon te maken, het eeuwige leven. De groene kaars kan worden vervangen door een lichtblauwe kaars, waarmee we Gods gerechtigheid zouden accepteren. 

De roze kaars (vela rosa) wordt op de derde zondag van de advent aangestoken waarmee men de vreugde symboliseert die men voelt voor de komst van Christus.

De rode kaars (vela roja) wordt als laatste aangestoken op de laatste zondag van december of voor 25 december om te bevestigen dat men een onvoorwaardelijke liefde heeft voor God, onze Heer en hij voor ons.

De witte kaars (vela blanca) wordt aangestoken op 25 december waarna deze in het midden van de kroon geplaatst wordt. Met deze kaars, die zuiverheid symboliseert, zouden we de komst en aanwezigheid van Jezus Christus vertegenwoordigen.

Op 25 december is het dan de bedoeling dat alle kaarsen tegelijk branden, wat dus inhoudt dat je de gekleurde kaarsen moet vervangen als deze op zijn gebrand.

  • Paarse kaars  – zondag 3 december (2023)
  • Groene kaars – zondag 10 december (2023)
  • Roze kaars – zondag 17 december (2023)
  • Rode kaars – zondag 24 december (2023)
  • Witte kaars – maandag 25 december (2023)
Ga naar de inhoud