Frankrijk spreekt over heropening historische treinverbinding met Spanje bij Canfranc

Frankrijk spreekt over heropening historische treinverbinding met Spanje bij Canfranc
Beeld: via canva.com

Frankrijk spreekt over heropening historische treinverbinding met Spanje bij Canfranc

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Over het historische station van Canfranc vloeide het afgelopen jaar al heel wat inkt . Nu het werd omgetoverd tot een luxehotel staat Canfranc weer helemaal op de kaart. Frankrijk geeft nu eindelijk ook een datum aan waarop je weer de trein tussen de twee landen zal kunnen nemen zonder onderbreking.

Wie met de trein van Frankrijk naar Spanje wilde ter hoogte van Canfranc had tot nu toe pech. Vanuit Pau spoor je tot in Bedous, maar daar stopt de lijn. De volgende 33 kilometer kan je enkel met de auto of af en toe met de bus afleggen. De Franse regering voert nu een studie uit om de impact van de werken in te schatten over de 33 kilometer die Bedous en de Spaanse grens scheiden. De kost van die werken wordt rond de 400 miljoen euro geschat.

De studie zou ongeveer in januari 2026 rond zijn. Als alles goed gaat kan de historische treinverbinding dan in 2028 weer de deuren openen. Goed nieuws, want dat valt precies samen met het honderdjarige bestaan van de verbinding.

De Franse regio Nieuw Aquitanië geeft aan dat de overheid van Emmanuel Macron nog moet toestemmen een deel van de kosten op zich te nemen. Het zou gaan om ten minste 30%. De rest van het geld komt uit de regio zelf en van bij de Europese Unie. Hopelijk zien we dus inderdaad binnenkort weer treinen die de Somport doorsteken. Dat zou het een stuk eenvoudiger maken om bijvoorbeeld tussen Toulouse en Zaragoza helemaal met de trein te reizen.

Ga naar de inhoud