Search
menu
Search

Platforms en informatie voor een perfecte workation in Spanje

Platforms en informatie voor een perfecte workation in Spanje
Beeld: via canva.com

Platforms en informatie voor een perfecte workation in Spanje

De mogelijkheid om vanuit huis te werken wordt steeds populairder. Zeker in Spanje dat één van de populairste bestemmingen is voor mensen die naar het buitenland willen verhuizen. In dit artikel bekijken we de beste platforms om remote banen in Spanje te vinden, zodat jouw droom van een workation (work en vacation) werkelijkheid kan worden.

Spanje staat op de derde plaats (achter Canada op de eerste en Japan op de tweede plaatsen) als populairste bestemming voor emigranten volgens een rapport van Remitly. Een belangrijke factor bij het emigreren is de mogelijkheid om aan het werk te kunnen in het nieuwe land. Door technologische vooruitgang zijn remote banen echter steeds interessanter dan traditionele kantoorbanen. Hieronder enkele van de beste platforms om een remote baan in Spanje te vinden.

  1. Fiverr: Een platform voor digitale marketing, schrijven, vertalen, video, animatie, muziek, audio, programmeren, technologie, grafisch ontwerp en meer.
  2. Domestika: Gericht op creatieve banen zoals architectuur, ontwerp en schrijven, biedt Domestika ook online cursussen aan.
  3. Flexjobs: Deze Engelstalige site biedt een breed scala aan banen in diverse categorieën, maar vereist een abonnement.
  4. Twago: Het grootste Europese platform voor freelance werk, ideaal voor programmeurs, vertalers, schrijvers, app-ontwikkelaars, ontwerpers en online marketeers.
  5. InfoJobs: Een bekend Spaans jobplatform met handige filters voor verschillende beroepen en werksoorten.
  6. Wellfound: Gespecialiseerd in telewerk bij startups, biedt direct contact met recruiters.
  7. Indeed: Een wereldwijde jobzoekmachine met een uitgebreid aanbod in meer dan 50 landen.
  8. Remotive: Gebruiks- als beginnersvriendelijk. Het is een uitstekende plek om te beginnen met het zoeken naar een remote job.
  9. We Work Remotly: Een van de eerste platforms in zijn soort, We Work Remotely, biedt een ruim aanbod aan remote job vacatures voor remote werkers. 
  10. Working Nomads: Bij deze website hoef je niet de hele dag te zoeken want de website doet dit voor jou. Er wordt een shortlist gemaakt waarna je deze automatisch in je e-mail inbox ontvangt.

Spanje is dankzij het milde klimaat en de gevarieerde landschappen een van de beste landen voor digital nomads in Europa. Je kunt er werken op eilanden, in bruisende steden vlak bij prachtige stranden of in de bergachtige gebieden in het binnenland. Daarnaast biedt Spanje een van de snelste internetverbindingen in Europa, zijn de kosten voor levensonderhoud – vooral in de kleinere steden en dorpen – een stuk lager dan in Nederland of België en heeft Spanje een van de beste gezondheidssystemen ter wereld. Ook heeft Spanje een van de meest uitgebreide hogesnelheidstreinnetwerken van Europa, waardoor je gemakkelijk en snel naar alle uithoeken van het land kunt reizen.

Waar op workation in Spanje?

Spanje is een populaire bestemming voor digital nomads en remote workers. Het land biedt een perfecte mix van cultuur, natuur en een aangenaam klimaat. Voor een workation in Spanje heb je de keuze uit twee hoofdcategorieën: de Canarische Eilanden of een stad.

De Canarische Eilanden zijn een populaire keuze voor digital nomads die willen genieten van een combinatie van werk en ontspanning. De eilandengroep biedt prachtige stranden, een mild klimaat en een ontspannen levensstijl. De kosten voor levensonderhoud zijn relatief laag en de internetverbinding is meestal stabiel. De regionale overheid van de Canarische Eilanden heeft zelfs een speciale website voor digital nomads gelanceerd.

Als je liever in een stad verblijft, zijn er in Spanje een aantal uitstekende opties. Volgens een recent onderzoek staan er maar liefst vijf Spaanse steden in de top 25 met favoriete steden voor een workation: Barcelona, Madrid, Valencia, Sevilla en Málaga.

Barcelona is de populairste stad voor digital nomads in Spanje. De stad biedt een bruisende cultuurscene, een goede infrastructuur en veel mogelijkheden om te netwerken. Ook zijn er veel coworking spaces en koffiebarretjes met goede wifi. Valencia en Málaga zijn twee andere populaire steden voor digital nomads. Deze steden zijn minder duur dan Barcelona en bieden ook goede faciliteiten voor remote workers. Sevilla is misschien minder bekend dan de steden aan de kust, maar toch een uitstekende optie om je te mengen in het echte Andalusische leven. En dan natuurlijk Madrid, de bruisende hoofdstad van Spanje waar het je aan niets zal ontbreken (behalve dan een strand).

Vereisten

Als je als Nederlander of Belg slechts 3 maanden (90 dagen) in Spanje wilt werken gelden geen bijzondere eisen. Binnen Europa geldt vrij verkeer van goederen, diensten en mensen. Hierdoor mag je als EU-burger doorgaans overal in de Europese Unie werken zonder werkvergunning, dus ook in Spanje.

Visum: Als je minder dan 90 dagen in Spanje wilt verblijven, heb je geen visum nodig. Je hebt dan alleen een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Als je langer dan 90 dagen, maar minder dan 183 dagen in Spanje wilt verblijven, heb je een toeristenvisum nodig. Dit visum kun je aanvragen bij de Spaanse ambassade of het Spaanse consulaat in Nederland of België. Niet-EU-burgers kunnen voor Spanje een zogenaamde Digital Nomad Visum aanvragen, zonder de beperking van de drie maanden dat een toeristenvisum geldig is.

Inkomensbelasting: Als je minder dan 183 dagen in Spanje verblijft, ben je niet belastingplichtig in Spanje. Je hoeft dus geen belastingaangifte in Spanje te doen voor je wereldwijde inkomen. Blijf je echter langer dan zes maanden, dan verandert de situatie en ben je een fiscale inwoner van Spanje.

Sociale zekerheid: Als je minder dan 183 dagen in Spanje verblijft, ben je niet verplicht om sociale zekerheidsbijdragen te betalen in Spanje.

Andere vereisten: Naast de bovengenoemde vereisten, zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden als je tijdelijk wilt werken in Spanje. Zo moet je bijvoorbeeld een geldige verzekering hebben voor medische kosten.

Ga naar de inhoud