Search
menu
Search

Supermarktpersoneel in Spanje gaat in staking tijdens de feestdagen

Supermarktpersoneel in Spanje gaat in staking tijdens de feestdagen
Beeld: via canva.com

Supermarktpersoneel in Spanje gaat in staking tijdens de feestdagen

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent voor veel mensen gezelligheid, cadeautjes en lekker eten. Maar voor het supermarktpersoneel in Madrid is dit niet het geval. Zij hebben namelijk besloten om tijdens de drukste periode van het jaar, op 23, 24, 30 en 31 december, in staking te gaan. Deze staking is georganiseerd door vakbond UGT als reactie op het vastlopen van de onderhandelingen over het collectieve arbeidscontract.

UGT heeft aangekondigd dat er vier dagen gestaakt zal worden in verschillende supermarktketens en winkelcentra in de regio Madrid, waaronder Carrefour, Alcampo en diverse andere ketens, maar niet bij de Mercadona, Lidl of ALDI. De staking is een reactie op het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen over het collectieve arbeidscontract. Ook de werknemers in het Prado Museum hebben zich bij deze staking aangesloten, maar ze hebben besloten om hun staking tijdens de huidige feestdagen op 6 en 8 december af te blazen.

De staking is het gevolg van maandenlange mislukte pogingen van UGT om de onderhandelingen over het collectieve arbeidscontract voor de voedingssector in Madrid vlot te trekken. Dit contract wordt al sinds september vorig jaar besproken, maar er is nog steeds geen akkoord bereikt. Het doel van UGT was om de lonen van assistenten, vakkenvullers, verkopers en schoonmakers die onder het minimumloon verdienen te verhogen.

Het supermarktpersoneel in Madrid verdient gemiddeld minder dan het minimumloon. Dit komt voornamelijk door de vele tijdelijke contracten en de lage lonen voor bepaalde functies. Zo verdienen assistenten en vakkenvullers vaak niet meer dan € 7 per uur, terwijl het wettelijke minimumloon in Spanje op € 9,03 per uur ligt. Ook zijn er veel werknemers met een tijdelijk contract, waardoor ze geen zekerheid hebben over hun baan en inkomen.

Gevolgen van de staking

Deze staking zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor de supermarkten en winkelcentra in Madrid. Tijdens de drukke feestdagen zullen veel klanten teleurgesteld worden doordat de winkels gesloten zijn. Ook kan dit leiden tot verlies van omzet voor de bedrijven. Daarnaast zullen de werknemers die wel aan het werk zijn extra belast worden door de grote drukte en lange werkdagen.

UGT heeft aangegeven dat ze hopen op solidariteit van andere vakbonden en werknemers in de regio. Zij roepen hen op om zich aan te sluiten bij de staking en zo hun steun te betuigen aan het supermarktpersoneel. Ook roepen ze de werkgevers op om alsnog met een goed voorstel te komen, zodat de staking voorkomen kan worden.

Voor consumenten die tijdens de feestdagen toch boodschappen willen doen, zijn er gelukkig nog alternatieven. Zo zijn er ketens die gewoon open zullen blijven en zijn er genoeg online supermarkten waar de boodschappen besteld en thuisbezorgd kunnen worden. Ook zijn er kleine lokale winkels die wel open zullen zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om boodschappen te doen in omliggende steden of dorpen waar geen staking plaatsvindt.

Ga naar de inhoud