Search
menu
Search

Zonnepanelen op balkons is de oplossing voor eigenaren van appartementen in Spanje

Zonnepanelen op balkons is de oplossing voor eigenaren van appartementen in Spanje
Beeld: Solar Lab / facebook

Zonnepanelen op balkons is de oplossing voor eigenaren van appartementen in Spanje

De installatie van zonnepanelen op woningen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen in Spanje. In 2022 werden er 2,5 gigawatt (GW) aan zonnepanelen geïnstalleerd voor zelfverbruik in meer dan 200.000 woningen, het dubbele aantal vergeleken met 2021. Het overgrote deel betrof eengezinswoningen, aangezien installatie lastiger is voor appartementencomplexen. Maar er komen steeds meer oplossingen beschikbaar die zich aanpassen aan de afmetingen van balkons, met panelen op maat of fotovoltaïsche balustrades.

De woningvoorraad in Spanje bestaat voor 70% uit appartementencomplexen en voor 30% uit eengezinswoningen. Het merendeel van de Spaanse bevolking woont dus in flats zonder de mogelijkheid om zonnepanelen te installeren. Maar er komen steeds meer mogelijkheden voor collectief zelfverbruik met panelen op balkons of daken van appartementencomplexen.

Zonnepanelen in Spanje

Sinds het einde van de pandemie is de interesse in zelf opgewekte zonne-energie blijven groeien. Dit komt door het afschaffen van de ‘zonnetaks’, de hoge energieprijzen sinds de oorlog in Oekraïne en een toenemend bewustzijn van de klimaatcrisis. Zonnepanelen zijn een volwassen en efficiënte technologie die ook steeds goedkoper wordt.

In Spanje met zijn vele zonuren is het opwekken van zonne-energie erg aantrekkelijk. Panelen op balkons kunnen overdag zonlicht opvangen en de energie opslaan voor gebruik in de avond. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met de oplossing van Solarlab, waarbij consumenten binnen 20 minuten panelen op hun balkon kunnen installeren. Deze worden direct op het lichtnet aangesloten en wekken op ecologische wijze stroom op.

Een ander bedrijf die zonnepanelen voor balkons en batterijen levert, is Robinsun. Met de Kits Solares Plug-and-play zijn diverse mogelijkheden denkbaar zoals aan een balkon (verticaal) hangen of op de grond of een plat dak plaatsen.

Voordelen van zonnepanelen op balkons

 • Snel en eenvoudig te installeren
 • Weinig onderhoud nodig
 • Directe besparing op energierekening
 • Milieuvriendelijke manier van stroom opwekken
 • Verhoogt de waarde van een woning
 • Onderdeel van collectief zelfverbruik in appartementencomplex

Uitdagingen bij installatie op balkons

 • Beperkte ruimte voor grote systemen
 • Schaduw van nabijgelegen gebouwen
 • Toestemming nodig van Vereniging van Eigenaren
 • Aansluiting op het elektriciteitsnet
 • Teruglevering overtollige stroom aan netbeheerder

Zonnepanelen kosten

De kosten van zonnepanelen op balkons hangen af van verschillende factoren:

Aanschaf en installatie

 • Type en vermogen panelen
 • Benodigde omvormers en bekabeling
 • Arbeidsloon voor installatie
 • Eventuele aanpassingen aan balkon

De terugverdientijd van zonnepanelen op balkons is meestal tussen de 5 en 7 jaar. Dit is afhankelijk van het eigen verbruik en de stroomprijs. Door de stijgende energieprijzen is de terugverdientijd de laatste jaren steeds korter geworden.

Subsidies

Er zijn verschillende subsidies en gunstige leningen beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen in Spanje. De voorwaarden en hoogte van de subsidie verschilt per regio.

Onderhoud en vervanging

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. In die tijd is nauwelijks onderhoud nodig. Na verloop van tijd nemen de opbrengsten wel iets af door veroudering. De omvormer moet na 10 à 15 jaar worden vervangen.

Balkons

Balkons bieden voor veel bewoners van appartementencomplexen de enige mogelijkheid om zelf zonne-energie op te wekken. Er komen steeds meer innovatieve oplossingen zoals:

Panelen op maat

Fabrikanten ontwikkelen tegenwoordig panelen in diverse afmetingen die precies passen op kleinere balkons. Deze kunnen eenvoudig tegen de muur of vloer gemonteerd worden met minimale aanpassingen.

Fotovoltaïsche balustrades

Dit zijn balustrades van glas met geïntegreerde zonnecellen die stroom opwekken. Deze kunnen als compleet systeem geïnstalleerd worden. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei configuraties en designs. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar geeft ook een mooie esthetische uitstraling. Een van de bedrijven in Spanje die deze vorm van zonnepanelen aanbiedt, is Glassolutions met het systeem Conecta Solar.

Collectieve installaties

Steeds vaker worden collectieve systemen geïnstalleerd voor alle bewoners samen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met panelen op een groot dak dat alle woningen bedient. De opgewekte stroom wordt dan verdeeld over de individuele wooneenheden.

Ga naar de inhoud