Catalonië geeft Playmobil boete vanwege ontbreken Catalaans

Catalonië geeft Playmobil boete vanwege ontbreken Catalaans
Beeld: Archieffoto
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Uit naam van de Catalaanse regioregering heeft het Agència Catalana de Consum Playmobil een boete gegeven of is dat van plan als het onderzoek is afgerond naar het ontbreken van het Catalaans op de verpakkingen van het wereldberoemde speelgoed. De klacht is afkomstig van het Plataforma per la Llengua dat zich bezighoudt met het bevorderen van de Catalaanse taal.

Playmobil kan een boete krijgen van minstens 100.000 euro omdat het Catalaanse agentschap van de Consumptie het ontbreken van het Catalaans op de verpakkingen van het speelgoed als zeer ernstig en een illegale praktijk ziet. Het platform ter bevordering van de taal heeft dit ernstige feit aangekaart bij het agentschap die meteen tot actie overging.

Iets soortgelijks gebeurde ook al bij het andere wereldberoemde speelgoed Lego waar het Plataforma per la Llengua ook wil dat alles in het Catalaans staat. Het zou dan alleen gaan om de artikelen die verkocht worden binnen Catalonië want daarbuiten is het Spaans voldoende.

Volgens het platform voor de taal verplicht de Catalaanse consumptie wet sinds 2010 dat alles wat verkocht wordt binnen Catalonië ook in het Catalaans wordt aangeboden. Playmobil en Lego houden zich volgens het platform niet aan deze wet en dus moeten ze beboet worden.

Zoals te lezen is op de website van het  Plataforma per la Llengua heeft Lego eerder gezegd dat ze ook het Catalaans op de verpakking zouden gaan plaatsen maar uiteindelijk na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof heeft dit bedrijf besloten dit toch niet te doen.

Want, zo luidt de uitspraak,  als de producten ook buiten Catalonië worden aangeboden is het Catalaans niet verplicht, net zoals het Baskisch en Galicisch niet verplicht is op de verpakkingen. Als producten alleen in Catalonië verkocht zouden worden zou het een ander geval zijn. Ook Playmobil houdt zich aan deze gerechtelijke uitspraak.

Een woordvoerder van Playmobil heeft daarnaast ook al eens gezegd dat het internationaal bekende bedrijf niet van plan is om mee te doen in de politieke discussie rondom Catalonië. Daarnaast zegt Playmobil dat er op de verpakkingen al 26 talen aanwezig zijn en er geen ruimte is voor een nieuwe taal.

Het platform voor de taal zegt echter dat de Catalaanse markt en dus het Catalaans veel belangrijker is dan bijvoorbeeld het Deens, Noors, Fins, Ests, Litouws, Lets, Sloveens, Slowaaks, Maltees of Kroatisch waar de omzet van Playmobil veel lager is dan in Catalonië. Het verschil is natuurlijk dat in sommige van deze landen alleen die taal gesproken wordt terwijl in Catalonië het Spaans en Catalaans gesproken wordt.

Daarnaast geeft het platform aan dat Playmobil buiten Duitsland ook in Malta en in de gemeente Onil in de Comunidad Valenciana, waar het Valenciaans/Catalaans een officiële, taal is geproduceerd wordt. Het Playmobil dat in Catalonië verkocht wordt is volgens de verpakking echter afkomstig uit Duitsland en dat wat op Malta verkocht wordt komt uit Onil, Valencia.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.