Burgemeester Barcelona wil ‘vliegbrug’ met Madrid opheffen

Burgemeester Barcelona wil de ‘vliegbrug’ opheffen met Madrid
Beeld: Adobe Stock

Burgemeester Barcelona wil ‘vliegbrug’ met Madrid opheffen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als het aan Ada Colau, burgemeester van Barcelona, ligt dan zal de vliegverbinding tussen Barcelona en Madrid ophouden te bestaan. Dat heeft niets met het separatisme ofzo te maken maar met het feit dat tegenwoordig veel meer reizigers gebruik maken van de hogesnelheidstrein AVE en omdat daar de low cost versie bij zal komen en concurrentie van andere bedrijven. Uiteraard heeft het ook te maken met het milieu.

De vliegroute Barcelona-Madrid wordt omschreven als ‘puente aéreo’ ofwel ‘vliegbrug’, iets dat volgens de Catalaanse burgemeester overbodig is geworden met het huidige en toekomstige aanbod van hogesnelheidstreinen tussen de Hoofdstad van Spanje en de grootste stad van Catalonië.

Daarnaast zou het veel beter voor het milieu zijn als er minder vliegtuigen zouden zijn die de 621 km tussen beide Spaanse steden zouden overbruggen. Dat geldt volgens Colau echter niet alleen voor de route Barcelona-Madrid maar ook voor andere vliegroutes die als goed alternatief een snelle treinverbinding hebben. Daarbij valt te denken aan Valencia, Alicante en Zaragoza.

Over de weg duurt de reis (volgens Google Maps) 6 uur en 12 minuten om de 621 km via o.a. tolwegen af te leggen. Met de AVE hogesnelheidstrein duurt de reis 2 uur en 56 minuten terwijl dat met een vliegtuig 1 uur en 15 minuten is. 

Bij het vliegen dien je echter nog wel de reis naar en van het vliegveld, de bagage- en paspoortcontrole, inchecken en eventuele vertragingen op te tellen waardoor de reis soms langer kan duren dan met de trein.

Maar volgens Colau gaat het haar meer om het milieu waarbij er veel minder CO2, stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen worden uitgestoten. Hogesnelheidstreinen en normale treinen stoten veel minder CO2 uit en zijn dus in feite beter voor het broeikaseffect.

Daarnaast is het reizen met de AVE hogesnelheidstrein in feite makkelijker. De reis is weliswaar langer maar men vertrekt in het centrum van een stad en stapt later weer uit in het centrum van een stad (in de meeste gevallen). Daardoor hoeft men niet nog eens van een vliegveld naar het centrum te rijden wat ook weer beter is voor het milieu.

Burgemeester Colau oppert dit idee maar weet dat zij deze beslissing niet kan nemen. Dat kan alleen gedaan worden door de Catalaanse regio overheid Generalitat de Catalunya en de Spaanse overheid. Wellicht dat de nieuwe Spaanse regering tot een overeenstemming kan komen met de Catalaanse autoriteiten.

Ga naar de inhoud