Burgemeester Barcelona wil ‘vliegbrug’ met Madrid opheffen

Burgemeester Barcelona wil de ‘vliegbrug’ opheffen met Madrid
Beeld: Adobe Stock

BARCELONA – Als het aan Ada Colau, burgemeester van Barcelona, ligt dan zal de vliegverbinding tussen Barcelona en Madrid ophouden te bestaan. Dat heeft niets met het separatisme ofzo te maken maar met het feit dat tegenwoordig veel meer reizigers gebruik maken van de hogesnelheidstrein AVE en omdat daar de low cost versie bij zal komen en concurrentie van andere bedrijven. Uiteraard heeft het ook te maken met het milieu.

De vliegroute Barcelona-Madrid wordt omschreven als ‘puente aéreo’ ofwel ‘vliegbrug’, iets dat volgens de Catalaanse burgemeester overbodig is geworden met het huidige en toekomstige aanbod van hogesnelheidstreinen tussen de Hoofdstad van Spanje en de grootste stad van Catalonië.

Daarnaast zou het veel beter voor het milieu zijn als er minder vliegtuigen zouden zijn die de 621 km tussen beide Spaanse steden zouden overbruggen. Dat geldt volgens Colau echter niet alleen voor de route Barcelona-Madrid maar ook voor andere vliegroutes die als goed alternatief een snelle treinverbinding hebben. Daarbij valt te denken aan Valencia, Alicante en Zaragoza.

Over de weg duurt de reis (volgens Google Maps) 6 uur en 12 minuten om de 621 km via o.a. tolwegen af te leggen. Met de AVE hogesnelheidstrein duurt de reis 2 uur en 56 minuten terwijl dat met een vliegtuig 1 uur en 15 minuten is. 

Bij het vliegen dien je echter nog wel de reis naar en van het vliegveld, de bagage- en paspoortcontrole, inchecken en eventuele vertragingen op te tellen waardoor de reis soms langer kan duren dan met de trein.

Maar volgens Colau gaat het haar meer om het milieu waarbij er veel minder CO2, stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen worden uitgestoten. Hogesnelheidstreinen en normale treinen stoten veel minder CO2 uit en zijn dus in feite beter voor het broeikaseffect.

Daarnaast is het reizen met de AVE hogesnelheidstrein in feite makkelijker. De reis is weliswaar langer maar men vertrekt in het centrum van een stad en stapt later weer uit in het centrum van een stad (in de meeste gevallen). Daardoor hoeft men niet nog eens van een vliegveld naar het centrum te rijden wat ook weer beter is voor het milieu.

Burgemeester Colau oppert dit idee maar weet dat zij deze beslissing niet kan nemen. Dat kan alleen gedaan worden door de Catalaanse regio overheid Generalitat de Catalunya en de Spaanse overheid. Wellicht dat de nieuwe Spaanse regering tot een overeenstemming kan komen met de Catalaanse autoriteiten.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

18 reacties op “Burgemeester Barcelona wil ‘vliegbrug’ met Madrid opheffen”

 1. Anoniem ,je spreekt over iets ,waar je totaal geen verstand van hebt .
  Hoe ga jij op verlof ,met de fiets ???
  De grootste vervuilers ,ook bewezen ,door deskundige zijn de cruise schepen

 2. Het is bewezen dat de trein een van de meest milieuvriendelijke manieren van reizen is. De prijs echter is vaak veel hoger als bijvoorbeeld met een vliegtuig reizen. Hier kan dus echt wel winst behaald worden voor het milieu. Maar dan moeten eerst alle neuzen dezelfde kant op staan.
  Hoe meer er over dit soort onderwerpen gediscussieerd gaat worden, hoe meer mensen gaan inzien dat er iets moet veranderen en hoe meer mensen dan toleranter worden naar pijnlijke doch noodzakelijke veranderingen die hoogstwaarschijnlijk ook allemaal onze portemonnee gaan raken. Die kant zullen we hoe dan ook op gaan. En hoe langer we wegkijken, hoe meer het gaat kosten! Dus ik juich dit soort voorstellen juist toe!

 3. Ooh wat heeft de opkomst van de nieuwe hype : OPWARMING VAN DE AARDE, toch al veel onmogelijke ideeën en voorstellen en ook nog weinig echte positieve maatregelen met zich gebracht. Niet alle wetenschappers dragen dit idee van de opwarming of althans de oorzaak ervan, maar zij worden blijkbaar straal genegeerd en mogen niet deelnemen aan het debat en waarom niet ….omdat met de slogan opwarming van de aarde een enorme verrijking bezig is van enkelingen die de regels bepalen en de politiekers mee in het bad sleuren die maar al te graag alweer eens in de picture staan, dom;dommer;domst, . Weet je nog wie de eerste was die dit fantstisch idee gelanceerd heeft en er schatrijk mee geworden is : Al Gore met de film An Inconvenient Truth (Een ongemakkelijke waarheid) in 2006.
  Hij verloor de verkiezingen voor president USA en begon direct hiermee, om in de aandacht te blijven en er goed van te kunnen leven. Ik beweer niet dat er niets aan de gang is met onze moeder aarde, maar wat de oorzaak is die dit veroorzaakt is toch nog maar de vraag en intussen kunnen de hollanders, sorry de Nederlanders is het nu, het gelag betalen met torenhoge kosten en idiote populistische maatregelen, geen gas verwarming meer, alles dubbel isoleren, allen aan de zonnecellen, max 100kmh op de weg, de boeren mogen geen schijters meer hebben op hun grasland, ojee, ojee, ja zo komen je inwoners in de armoede en kom je aan inflatie wat ze al zolang proberen te veroorzaken en zullen nog veel meer mensen in de schuldbijstand geraken. Maar de chemische industrie produceert rustig voort met de zegen van de regeringen. Afin ieder zijn idee. Nog een prettige dag aan allen.

 4. Waar bemoeit ze zich mee. Laat mensen zelf kiezen. Als er geen vraag is, dan stoppen die vluchten vanzelf. Trouwens er zijn ook mensen met aansluitende vluchten in Madrid.

  1. Ja, Rob. Je moet je paspoort ook tonen op binnenlandse vluchten om te zien of naam op ticket overeenkomt met je paspoort.

 5. Mevrouw Colau geeft hiermee een mooie voorzet voor een discussie, de trein geeft zeker een mooi alternatief. In december was het kaartje de helft duurder als een ticket voor een Vueling vlucht. Dat dan ook nog even aanpakken.

 6. Als er weer een paar overstromingen komen is er helemaal geen treinverbinding met Valencia en Alicante net als dit jaar. Dus een beetje voorbarig dit.

 7. Eventuele vertraging er bij vliegen bijtellen en bij de trein niet?
  Paspoortcontrole die er niet is bij het vliegen er bij rekenen?
  Wel naar vliegveld moeten reizen, maar niet naar station?
  Waar zat de redacteur deze keer met het hoofd?

 8. Voor dit soort korte afstanden lijkt mij dit een mooie ontwikkeling. Wellicht zijn slaaptreinen voor iets langere afstanden ook een optie, maar om naar Nederland of verder te reizen is er nog geen goed alternatief voor vliegen. Wie weet dat de hyperloop uitkomst kan bieden. Helaas zal dat nog wel wat decennia op zich laten wachten.

 9. Pascontrole heb je op binnenlandse vluchten niet en ook binnen de EU niet. Ook als je met de trein reist moet je de reistijd naar het station meetellen . Want niet iedereen woont naast of dichtbij een station waar een hoge snelheidstrein vertrekt. En misschien wel dichter bij het vliegveld. Dus die burgemeester denkt alleen aan mensen die in het centrum van de stad wonen of aan moeten komen .

  1. Vliegtuigen zijn naast fabrieken de grooste lucht vervuilers dus hoe minder vluchten hoe beter. Laat ze maar elektrish gaan vliegen en dan kijken of iemand het lef heeft om nog te durven vliegen 🙂

    1. Fake nieuws, auto´s leveren maar 2% vervuiling vliegtuigen zijn echte vervuilers maar daar mag je helaas niets van zeggen omdat er te veel geld mee gemoeit is.

     1. Inderdaad Fake News, elektrische auto’s worden geladen met stroom, afkomstig van kolencentrales.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Vanwege technische problemen bij de nieuwsbrief provider is de editie van 4 juni (nog) niet verstuurd. Excuses.

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.