Pedro Sánchez beëdigd als nieuwe premier van Spanje

Pedro Sánchez beëdigd als nieuwe premier van Spanje
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Pedro Sánchez van de PSOE is voor de tweede keer in twee jaar tijd beëdigd als premier van Spanje. Op dinsdag wist Sánchez met een minimaal verschil van twee zetels genoeg ja-stemmers bij elkaar te krijgen om samen met Unidas-Podemos een regering te vormen, de allereerste coalitieregering van Spanje. Koning Felipe VI beëdigde Pedro Sánchez in een korte ceremonie tot nieuwe ‘presidente del gobierno’, de zevende alweer in de post-Franco tijd.

Begin juni 2018 werd Pedro Sánchez na een succesvolle motie van wantrouwen en na het naar huis sturen van Mariano Rajoy (PP) al door de Koning beëdigd als premier van Spanje. Daarna volgden twee gewonnen verkiezingen en twee jaar later begin januari 2020 werd Sánchez voor de tweede keer beëdigd als premier van Spanje.

Net zoals in 2018 gebeurde dit in het bijzijn van de Koning, met zijn hand op de Grondwet maar zonder de bijbel en kruis om aan te geven dat politiek en Kerk gescheiden moeten zijn.

Sánchez is daarmee voor de tweede keer de zevende premier van Spanje geworden van de nieuwe democratie en derde premier van de socialistische PSOE-partij. Sánchez is echter de eerste premier die een coalitieregering zal gaan leiden, iets dat nooit eerder is voorgekomen in Spanje de afgelopen 90 jaar.

Wie is Sánchez

Pedro Sánchez Pérez-Castejón werd op 29 februari 1972 in Madrid geboren en is sinds begin negentiger jaren actief binnen de socialistische PSOE partij. Sinds 2014 is Pedro Sánchez de partijvoorzitter van de PSOE tot na de verkiezingen van 2016 toen hij zelf ontslag nam omdat veel PSOE politici geen vertrouwen meer in hem hadden. Hij kwam echter terug en werd in juni 2018 de premier van Spanje na een succesvolle motie van wantrouwen.

Sánchez is een econoom en is een van de eerste premiers van Spanje die fatsoenlijk Engels spreekt, iets dat hij gedurende de afgelopen twee jaar al liet merken. Hij heeft economische en bedrijfswetenschappen gestudeerd aan de Complutense Universiteit van Madrid, en daarna ook een masterdiploma in economische politiek van de EU behaald aan de Vrije Universiteit van Brussel en een master bestuurskunde aan IESE, een instituut van de Universiteit van Navarra in Pamplona. 

Wetenswaardig

Pedro Sánchez is een van de jongste minister-presidenten die Spanje ooit gehad heeft, hij was de eerste keer 46 jaar oud en bij de tweede keer 47 jaar oud.

Pedro Sánchez is eigenlijk pas 12 jaar oud aangezien hij op een 29 februari geboren is, een schrikkeljaar dus. Hij heeft dus na zijn geboorte in 1972 eigenlijk pas 12 keer zijn verjaardag kunnen vieren op de echte dag dat hij geboren is. In 2020 viert Sánchez officieel zijn 13e verjaardag.

Pedro Sánchez was de eerste premier die werd beëdigd na een succesvolle motie van wantrouwen. Nu is Sánchez ook de premier van de allereerste coalitieregering in Spanje.

Pedro Sánchez is de derde socialistische premier van de PSOE en volgt José Luis Rodríguez Zapatero op die minister-president was tussen 2004 en 2011 en Felipe González die tussen 1982 en 1996 minister-president was van Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.