Pedro Sánchez beëdigd als nieuwe premier van Spanje

Pedro Sánchez beëdigd als nieuwe premier van Spanje
Beeld: Europa Press

MADRID – Pedro Sánchez van de PSOE is voor de tweede keer in twee jaar tijd beëdigd als premier van Spanje. Op dinsdag wist Sánchez met een minimaal verschil van twee zetels genoeg ja-stemmers bij elkaar te krijgen om samen met Unidas-Podemos een regering te vormen, de allereerste coalitieregering van Spanje. Koning Felipe VI beëdigde Pedro Sánchez in een korte ceremonie tot nieuwe ‘presidente del gobierno’, de zevende alweer in de post-Franco tijd.

Begin juni 2018 werd Pedro Sánchez na een succesvolle motie van wantrouwen en na het naar huis sturen van Mariano Rajoy (PP) al door de Koning beëdigd als premier van Spanje. Daarna volgden twee gewonnen verkiezingen en twee jaar later begin januari 2020 werd Sánchez voor de tweede keer beëdigd als premier van Spanje.

Net zoals in 2018 gebeurde dit in het bijzijn van de Koning, met zijn hand op de Grondwet maar zonder de bijbel en kruis om aan te geven dat politiek en Kerk gescheiden moeten zijn.

Sánchez is daarmee voor de tweede keer de zevende premier van Spanje geworden van de nieuwe democratie en derde premier van de socialistische PSOE-partij. Sánchez is echter de eerste premier die een coalitieregering zal gaan leiden, iets dat nooit eerder is voorgekomen in Spanje de afgelopen 90 jaar.

Wie is Sánchez

Pedro Sánchez Pérez-Castejón werd op 29 februari 1972 in Madrid geboren en is sinds begin negentiger jaren actief binnen de socialistische PSOE partij. Sinds 2014 is Pedro Sánchez de partijvoorzitter van de PSOE tot na de verkiezingen van 2016 toen hij zelf ontslag nam omdat veel PSOE politici geen vertrouwen meer in hem hadden. Hij kwam echter terug en werd in juni 2018 de premier van Spanje na een succesvolle motie van wantrouwen.

Sánchez is een econoom en is een van de eerste premiers van Spanje die fatsoenlijk Engels spreekt, iets dat hij gedurende de afgelopen twee jaar al liet merken. Hij heeft economische en bedrijfswetenschappen gestudeerd aan de Complutense Universiteit van Madrid, en daarna ook een masterdiploma in economische politiek van de EU behaald aan de Vrije Universiteit van Brussel en een master bestuurskunde aan IESE, een instituut van de Universiteit van Navarra in Pamplona. 

Wetenswaardig

Pedro Sánchez is een van de jongste minister-presidenten die Spanje ooit gehad heeft, hij was de eerste keer 46 jaar oud en bij de tweede keer 47 jaar oud.

Pedro Sánchez is eigenlijk pas 12 jaar oud aangezien hij op een 29 februari geboren is, een schrikkeljaar dus. Hij heeft dus na zijn geboorte in 1972 eigenlijk pas 12 keer zijn verjaardag kunnen vieren op de echte dag dat hij geboren is. In 2020 viert Sánchez officieel zijn 13e verjaardag.

Pedro Sánchez was de eerste premier die werd beëdigd na een succesvolle motie van wantrouwen. Nu is Sánchez ook de premier van de allereerste coalitieregering in Spanje.

Pedro Sánchez is de derde socialistische premier van de PSOE en volgt José Luis Rodríguez Zapatero op die minister-president was tussen 2004 en 2011 en Felipe González die tussen 1982 en 1996 minister-president was van Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

dag/nacht
Scroll naar top

Vanwege technische problemen bij de nieuwsbrief provider is de editie van 4 juni (nog) niet verstuurd. Excuses.

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.