Sneeuw zorgt voor chaos in de Spaanse hoofdstad Madrid

Sneeuw zorgt voor chaos in de Spaanse hoofdstad Madrid
Beeld: Twitter

Sneeuw zorgt voor chaos in de Spaanse hoofdstad Madrid

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is een complete chaos op de wegen om Madrid binnen te komen en in de stad zelf waar het verplicht is om met sneeuwkettingen te rijden. Er staan duizenden personenwagens en vrachtwagens stil op de grote wegen M-40 en M30 omdat ze vanwege de sneeuwval geen kant op kunnen. Er ligt meer dan 60 cm sneeuw in het centrum van Madrid.

Niet alleen Madrid heeft te maken met de hevige sneeuwval die de storm Filomena veroorzaakt in de helft van Spanje maar het is wel de plaats waar nu de meeste problemen zijn. In Madrid roept de gemeente op om thuis te blijven en zeker niet te gaan rijden.

Het sneeuwt al de hele dag in Madrid maar tegen de avond met lagere temperaturen is het nog erger gaan sneeuwen. De tientallen sneeuwschuivers kunnen het niet aan en duizenden automobilisten staan vast op de snelwegen en autowegen. 

De M-40 bij Madrid is afgesloten voor het verkeer maar er staan honderden automobilisten vast. Op de M-30 zijn diverse delen van de autoweg afgesloten.

Maar ook in het centrum van de Spaanse hoofdstad is er sprake van chaos omdat men met sneeuwkettingen moet rijden maar veel inwoners geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen. De politie is het langzaam rijdend verkeer aan het regelen en moet regelmatig automobilisten helpen.

Er wordt gesproken over een historische sneeuwval omdat de laatste keer dat er zoveel sneeuw werd geregistreerd in 1971 was. Het deel waar Madrid ligt in Spanje heeft van de Spaanse weerdienst Aemet een rood weeralarm gekregen, niet alleen vanwege de enorme en historische sneeuwval maar ook vanwege de extreem lage temperaturen.

Het vliegveld Madrid-Barajas is op zaterdag definitief gesloten en alle vliegtuigen worden omgeleid naar andere vliegvelden. Reizigers wordt aangeraden niet naar het vliegveld te gaan, als dat al mogelijk is met de sneeuw.

Ook de AVE hogesnelheidstrein tussen Madrid en Valencia is geannuleerd vanwege de sneeuw op het spoor. Ook andere routes met de normale treinen naar Jaén, Valencia en Zaragoza zijn geannuleerd.

Toledo

In Castilla-La Mancha heeft men ook te maken met de enorme sneeuwval en met name de stad Toledo is compleet afgesloten van de omgeving. Samen met de Madrid regio en de Valencia regio geldt een Rood weeralarm. In Toledo heeft de gemeente hulp gevraagd van het Spaanse leger, om precies te zijn de UME.

Catalonië

In Catalonië is op de provincie Lerida in de Pyreneeën na nog niet zoveel sneeuw gevallen maar er wordt wel veel sneeuw verwacht. Daarom heeft de regionale overheid besloten een verbod voor vrachtverkeer in te stellen op alle wegen in Catalonië. Ook in Catalonië wordt aangeraden de komende uren niet de wegen op te gaan. 

Waar sneeuwt het

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet zijn de door de hevige sneeuwval meest getroffen gebieden: Albacete, Cuenca, Toledo, Madrid, Castellón, Extremadura, Ciudad Real, Guadalajara, Zaragoza, Soria, Segovia, Ávila, Salamanca, Comunidad Valenciana, Almería, Granada, Jaén, Teruel, Tarragona en Murcia.

Ga naar de inhoud