Search
menu
Search

Komt er een einde aan het low cost vliegen naar Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

Komt er een einde aan het low cost vliegen naar Spanje?

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Misschien is men iets te vroeg met het van de daken schreeuwen dat het low cost model van Europese luchtvaartmaatschappijen voorbij is. Feit is echter wel dat de twee grootste low cost maatschappijen van Europa, Ryanair en Norwegian, flinke verliezen hebben geleden, en dat is niet door gebrek aan passagiers.

Wie van de lezers heeft nu niet ooit gejuicht bij het boeken van een vliegticket toen men erachter kwam dat deze erg goedkoop bleek te zijn en men voor minder dan 30 euro (zonder extra’s) naar Spanje op en neer kon vliegen. Dat systeem van goedkope vliegtickets heeft voor sommige luchtvaartmaatschappijen uitstekend gewerkt maar men vraagt zich nu af of daar een einde aan is gekomen.

Ryanair

Een van de luchtvaartmaatschappijen die als eerste genoemd wordt als het om low cost vliegtickets gaat is het Ierse Ryanair. Niet voor niets want met meer dan 46 miljoen passagiers gedurende 2018 alleen in Spanje is Ryanair de grootste luchtvaartmaatschappij in het land. Ondanks de vele stakingen van de piloten en het cabinepersoneel steeg het aantal passagiers toch met 6,2% in Spanje.

Ryanair heeft in het vierde kwartaal van 2018 echter voor het eerst sinds 2014 verliezen geleden en is met 20 miljoen euro in (licht) rode cijfers terecht gekomen. Gedurende dezelfde periode in 2017 maakte de Ierse low cost vlieger nog 105 miljoen euro winst. Het gevolg van deze tegenvallende cijfers is dat de topman Michael O’Leary een andere functie heeft gekregen binnen het bedrijf en dat er al diverse basissen zijn gesloten en wellicht ook de basissen van Ryanair op de Canarische Eilanden gaan verdwijnen.

Brandstof

Volgens Ryanair is het verlies van de maatschappij niet direct te danken aan de stakingen van het personeel maar meer aan de hoge brandstofkosten. Een stijging van deze kosten heeft direct gevolg op de winst van de luchtvaartmaatschappij.

Daarnaast zegt Ryanair dat ook de daling van gemiddeld 6% van de vliegticketprijzen weliswaar ervoor gezorgd heeft dat er meer passagiers waren maar dat de winst ook minder was.

Norwegian

Een andere low cost luchtvaartmaatschappij die flinke verliezen heeft geleden is het Noorse Norwegian. Deze low cost vlieger heeft in 2018 meer dan 150 miljoen euro verlies geleden, een 19% minder dan het jaar daarvoor. Het aantal passagiers is echter wel toegenomen tot 37 miljoen, een stijging van 13%.

Ondanks meer passagiers maakte Norwegian toch verlies en de luchtvaartmaatschappij kan dat verklaren. Ten eerste had het bedrijf problemen met de Dreamliner vliegtuigen. Ten tweede zegt Norwegian dat de stijgende brandstofprijzen de kosten flink verhogen. Ten derde is er veel concurrentie in de sector low cost waardoor de prijzen voor vliegtickets laag moeten blijven terwijl de kosten stijgen.

Sluiting basis

De slechte cijfers van Norwegian hebben direct gevolg in Spanje. De luchtvaartmaatschappij heeft aangekondigd de basissen op Mallorca, Gran Canaria en Tenerife te sluiten en de vluchten van Tenerife Sur naar Rome te annuleren.

De andere vijf basissen van Norwegian in Spanje, te weten in Barcelona, Madrid, Alicante en Málaga blijven gehandhaafd.

Vanwege de sluiting van drie basissen wil het cabinepersoneel van Norwegian gaan staken. Ook de piloten, waarvan velen die bij Ryanair vertrokken, willen gaan staken als Norwegian de plannen niet annuleert.

Einde in zicht?

Voorlopig willen de slechte cijfers van deze twee luchtvaartmaatschappijen niet meteen zeggen dat er een einde komt aan de low cost tarieven. De aantallen passagiers blijven bij deze luchtvaartmaatschappijen stijgen waardoor er meer verdiend wordt maar de kosten stijgen ook waardoor er minder of geen winst wordt gemaakt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?