Blijft het roken en vapen op terrassen in de Valencia regio verboden?

Blijft het roken en vapen op terrassen in de Valencia regio verboden?
Beeld: Canva

Blijft het roken en vapen op terrassen in de Valencia regio verboden?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Op dit moment geldt in de hele Valencia regio nog steeds een rookverbod op terrassen van bars en restaurants. Dat is een maatregel die werd ingesteld tijdens de hoogtijdagen van de pandemie en die nog steeds geldt in de autonome regio bestaande uit de provincies Valencia, Alicante (Costa Blanca) en Castellón (Costa de Azahar). Dat verbod geldt voor sigaretten en ander tabak, maar ook voor het vapen of dampen met elektronische apparaten.

Tijden de zomer van 2020 werd het roken op terrassen verboden omdat dit de verspreiding van het coronavirus zou bevorderen. Sindsdien zijn de meeste coronamaatregelen vervallen, met als laatste de landelijke mondkapjesplicht in het openbaar vervoer die sinds 8 februari 2023 niet meer geldt. Maar in de Comunidad Valenciana geldt nog steeds een rookverbod op terrassen van bars en restaurants, en veel rokers, niet-rokers en horeca ondernemers vragen zich af of dat zo blijft of niet.

Voorlopig heeft de regionale overheid nog geen beslissing daarover genomen en blijft het roken/vapen op terrassen verboden. De regionale premier Ximo Puig begrijpt dat de horecasector een einde aan dat rookverbod wil, maar daarover moeten de gezondheidsexperts beslissen. De horecaondernemers zeggen dat het verbod op roken totaal geen zin meer heeft en alleen maar negatief is voor de omzet. Niet-rokers willen dat dit voor altijd gehandhaafd blijft.

Net zoals in Catalonië wordt in de Valencia regio gezocht naar de mogelijkheid om een algemeen en altijd geldende verbod op het roken van terrassen in te voeren. Gebleken is namelijk dat zeven van de tien inwoners van Spanje voorstander zijn van een terrassen-rookverbod dat ook moet gelden voor elektronische sigaretten, vaporizers en waterpijpen.

Ga naar de inhoud