Boetes tot 200 euro voor vieze of bevroren autoruiten in Spanje

Boetes tot 200 euro voor vieze of bevroren autoruiten in Spanje
Beeld: Canva

Boetes tot 200 euro voor vieze of bevroren autoruiten in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben al vaker geschreven dat het autorijden met een winterjas aan een boete kan opleveren, net zoals in de zomer met slippers achter het stuur zitten. Letterlijk staan deze verboden niet in de verkeerswet, maar alles wat een normale rijstijl lastiger en gevaarlijker kan maken, kan een boete opleveren. Dat geldt ook voor vieze of bevroren autoruiten.

Over het algemeen willen automobilisten hun autoruiten graag schoon houden zodat ze beter zicht hebben op de weg. Maar er zijn automobilisten die daar niets om geven en de weg op gaan met vieze autoruiten waardoor hun zicht ernstig wordt belemmerd. Dat geldt ook in de winter voor bevroren ruiten. Veel automobilisten hebben geen zin om te krabben en zetten tijdens het rijden hun voorruit- en achterruitverwarming vol open in de hoop dat de ruiten ontdooien, een langzaam en gevaarlijk proces.

Ook het rijden met sneeuw op de autoruiten of zelfs op het dak kan als gevaarlijk worden gezien en kan ook beboet worden door de politie. Deze verkeersboetes schommelen tussen de 80 en 200 euro, afhankelijk van hoe de agent de situatie beoordeeld.

Verkeerswet

Deze verboden staan niet letterlijk in de Spaanse verkeerswet, maar er wordt indirect naar verwezen in de volgende artikelen van de ‘Reglamento General de Circulación’:

Artikel 18.1: “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst zodat er geen obstructie is tussen de bestuurder en een van hen”. 

Artikel 17.1: “Bestuurders moeten altijd in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

Artikel 3.1: “Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze manier te rijden”.

winterjas
Autorijden met een dikke jas aan kan een boete opleveren in Spanje
De Spaanse verkeerspolitie Guardia Civil de Tráfico heeft gewaarschuwd voor het gevaar en mogelijke boetes van 200 euro voor het autorijden met een dikke wi …
icoon2022www.spanjevandaag.com
slippers
Is het autorijden met slippers nu wel of niet strafbaar in Spanje?
Elk jaar wordt door de politie en de Spaanse Verkeersdienst DGT via social media gewaarschuwd voor het gevaar van autorijden met slippers en elk jaar weer w …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud