‘Expresverkopen’ van woningen in Spanje komen steeds vaker voor

‘Expresverkopen’ van woningen in Spanje komen steeds vaker voor
Beeld: Canva

‘Expresverkopen’ van woningen in Spanje komen steeds vaker voor

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op het woningportaal idealista staan tienduizenden woningen in Spanje te koop en aan de hand van de cijfers en statistieken kunnen de experts van idealista bepalen hoe lang het duurt om een woning te verkopen in Spanje. Een van de opvallendste conclusies is dat 20% van de woningen binnen zeven dagen na plaatsing werd verkocht in 2022 en wordt er geschreven over het fenomeen ‘expresverkopen’.

Hoe snel kun je een huis verkopen in Spanje? Recent onderzoek door het woningportaal idealista laat zien dat snelle verkopen populairder zijn dan ooit tevoren. In december 2022 verkocht 20% van de woningen via het woningportaal binnen een week. 15% werd binnen een maand verkocht terwijl 21% tussen een en drie maanden verkocht werd. Het duurde langer voor 29% van de gepubliceerde woningen die tussen de drie maanden en een jaar op de markt stonden. 14% stond langer dan een jaar te koop. Dit soort snelle verkopen staat in Spanje bekend staat als ‘ventas exprés’ of ‘expresverkopen’.

De snelle verkoop van huizen, ook wel ‘expresverkopen’ genoemd, komen vooral voor in grote Spaanse steden. Granada blijkt het succesvolste te zijn in snelle verkopen met 34% van de verkopers die binnen een week een koper vonden. Andere steden die hoog scoren op dit gebied zijn Pontevedra, Salamanca, Tarragona en Santa Cruz de Tenerife. Onderaan de lijst staan steden zoals Almería, Madrid, Girona, Guadalajara en Málaga waar de verkoopsnelheid lager is.

Er zijn ook gebieden in Spanje waar het langer duurt om woningen te verkopen zoals de stad Teruel (Aragón), waar slechts 3% van de verkopen snel verlopen. De stad Ceuta volgt op de voet met 4% snelle verkopen. Andere steden met een lagere verkoopsnelheid zijn Zamora (Castilië en León) en Lugo (Galicië), beide met 6% snelle verkopen, en Ciudad Real (Castilla-La Mancha) met 9%. Op de website van idealista staat een tabel met een overzicht van alle 52 provincies in Spanje.

Granada blijkt de provincie te zijn met het hoogste percentage snelle verkopen, ook wel ‘ventas exprés’ genoemd, in de omringende gemeenten, met een indrukwekkend aantal van 30% van de woningen in deze regio die binnen zeven dagen worden verkocht via idealista in december 2022. Andere provincies die hoog scoren op dit gebied zijn Salamanca en Almería, beiden met een verkoopsnelheid van 29%. Daarna volgen Albacete, Lleida, Jaén en Madrid met 24%. Onderaan de lijst staan provincies zoals Barcelona, Toledo, Murcia, Sevilla en Málaga, die allemaal een lagere verkoopsnelheid hebben met 8%.

SpanjeVandaag heeft geen commerciële relatie met Idealista, maar plaatst regelmatig artikelen die door deze Spaanse website en woningportaal gepubliceerd worden, omdat we vinden dat deze voor onze lezers interessant genoeg zijn om te vertalen.

Ga naar de inhoud