Waarom wil de Catalaanse overheid de C-32 snelweg langs Sitges niet tolvrij maken?

Waarom wil de Catalaanse overheid de C-32 snelweg langs Sitges niet tolvrij maken?
Beeld: Google Maps / Screenshot

Waarom wil de Catalaanse overheid de C-32 snelweg langs Sitges niet tolvrij maken?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Afgelopen zondag werd er actie gevoerd op de C-32 snelweg tussen El Vendrell in de provincie Tarragona, langs diverse kustplaatsen van de Costa Dorada, Sitges en dan richting Barcelona met een langzaam-rij-actie. Deze actie vond vooral plaats tussen Vilanova en Sitges waar de burgemeesters en inwoners van diverse gemeenten aan de Generalitat vroegen om deze snelweg tolvrij te maken. Voorlopig wil de Catalaanse regionale overheid dat niet doen.

De C-32 snelweg wordt veel gebruikt voor toeristen en inwoners van de provincies Tarragona en Barcelona om van de kustplaatsen aan de Costa Dorada naar het vliegveld van Barcelona te rijden. Ook veel transferbussen van reisorganisaties maken gebruik van deze tolweg.

Dit jaar is de tol echter niet goedkoper maar 7,3% duurder geworden op de C-32 snelweg tussen El Vendrell en Barcelona. De tolpoort bij El Vendrell is verdwenen, maar de twee resterende tolpoorten bij Cubelles en Garraf/Vallcarca zijn nog wel in gebruik. In sommige gevallen ben je voor een retourreis naar Barcelona al snel 25 euro kwijt aan tol.

Als je over de C-32 rijdt en de tolpoort Cubelles moet nemen ben je 4,65 euro kwijt. Neem je de tolpoort van Cubelles om de snelweg op te rijden, dan kost dat 2,49 euro en doe je dat vanaf Calafell dan kost dat 0,73 euro. De tolpoort van Garraf/Vallcarca is de duurste (vanwege zes tunnels) en heeft een kostprijs van 7,79 euro. Deze prijzen zijn voor normale voertuigen, bussen en vrachtwagens betalen ongeveer het dubbele. 

Ondanks de protesten van afgelopen zondag en de protesten de jaren daarvoor, wil de Catalaanse regionale overheid de C-32 snelweg niet tolvrij maken. Vanaf maart komen er extra kortingen voor de bewoners van de regio die regelmatig deze snelweg moeten rijden, maar geheel tolvrij zit er voorlopig nog lang niet in volgens de Generalitat.

De regionale overheid zegt dat het geheel tolvrij maken van de Garraf-tunnels en de snelweg tussen El Vendrell en Castelldefels een te grote invloed zal hebben op de regionale staatsbegroting. Er zal minder geld in de kas komen waar de Generalitat wel op heeft gerekend. Daarnaast heeft de exploitant van deze snelweg nog tot 2039 het recht daarop. Om dat af te kopen zou veel te duur zijn. 

Verder wordt als ‘populaire’ reden gegeven dat het tolvrij maken van de C-32 een negatieve invloed zal hebben op het milieu, want de Generalitat wil juist duurzamer worden en het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren.

tolpoortenC32
Ga naar de inhoud