Search
menu
Search

Drie Spaanse vliegvelden in top vijf waar de meeste bagage verloren wordt

Drie Spaanse vliegvelden in top vijf waar de meeste bagage verloren wordt
Beeld: via canva.com

Drie Spaanse vliegvelden in top vijf waar de meeste bagage verloren wordt

Spanje heeft de dubieuze eer twee vliegvelden in de top drie van Europese vliegvelden te hebben die de meeste bagage verliezen. Uit een rapport van Reclamio, een specialist in het behandelen van claims van luchtvaartpassagiers, blijkt dat de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas op de eerste plaats staat. Barcelona El Prat volgt op de tweede plaats. 

Madrid-Barajas staat met 26.5% van de claims bovenaan de lijst, gevolgd door Barcelona-El Prat met 13% van de claims. De derde plaats is voor het vliegveld Lisboa Humberto Delgado in Portugal met 5,8% van de claims en Paris Orly in Frankrijk staat met 2,7% op de vierde plaats. De top vijf wordt verder aangevuld met het Spaanse vliegveld Palma de Mallorca met 2,4% van de claims.

Procedure voor vermissing bagage

Wanneer je bagage zoek raakt op het vliegveld, moet je onmiddellijk een claim indienen voor vermiste bagage bij de balie van de luchtvaartmaatschappij voordat je het vliegveld verlaat. Je moet een Property Irregularity Report (PIR) invullen en het is ook raadzaam om een klacht in te dienen bij de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij.

Reclamio benadrukt echter dat de meeste vermiste koffers binnen twee dagen weer bij hun eigenaar terechtkomen (97%). Als een koffer niet wordt teruggevonden, kan de schadevergoeding voor de gedupeerde passagier meer dan € 1.500 bedragen. Ondanks het ongemak is de kans groot dat vermiste bagage wordt teruggevonden, wat enige troost biedt aan gedupeerde reizigers.

Schadevergoeding

De luchtvaartmaatschappij is verplicht om passagiers te vergoeden voor vermiste of beschadigde bagage tot een bepaald maximumbedrag. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, het tickettype en de bestemming.

Over het algemeen geldt voor binnenlandse vluchten: maximaal € 1€ 1.400 per passagier en voor internationale vluchten: maximaal € 1.600 per passagier.

Houd er rekening mee dat de vergoeding gelimiteerd is tot een bepaald bedrag per kilogram bagage. Dit betekent dat zware koffers meer waard zijn in het geval van schade of vermissing.

Verschil vermissing, beschadiging en diefstal

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen vermissing, beschadiging en diefstal. De luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor vermissing en beschadiging van bagage, maar niet voor diefstal.

Bij vermissing of beschadiging kun je dus altijd een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Bij diefstal ligt dat anders. Als jouw koffer bij aankomst in goede staat is maar later gestolen wordt, kun je de luchtvaartmaatschappij hier niet voor aansprakelijk stellen.

Het is daarom verstandig om ook een reisverzekering af te sluiten. Zorg er daarbij voor dat diefstal van je bagage gedekt is, want niet alle verzekeringen vergoeden dit. Lees vooraf de polisvoorwaarden goed door.

Maak ook altijd een paklijst van jouw bagage-inhoud met geschatte waardes. Dit geldt zowel voor verzekerde als onverzekerde bagage. Het dient als bewijs bij claims voor vermissing, beschadiging óf diefstal van je spullen.

Lees goed de polisvoorwaarden, want veel verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen diefstal door beroving (bijvoorbeeld onder bedreiging) of door gauwdiefstal (wanneer de dader ongemerkt toeslaat).

Beroving wordt meestal wel gedekt, gauwdiefstal niet. Als jouw spullen dus uit een hotelkamer worden gestolen omdat je de deur niet op slot had gedaan, keert de reisverzekeraar waarschijnlijk niets uit. Het is essentieel dat je weet wat precies gedekt is en wat niet. Twijfel je, neem dan vooraf contact op met je verzekeraar.

Aangifte bij politie na diefstal

Mocht je bagage toch gestolen worden, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie. Dit geldt zowel op het vliegveld als in bijvoorbeeld een hotel. De aangifte heb je nodig als bewijs bij het indienen van een claim bij je reisverzekeraar.

Geef in de aangifte een duidelijke omschrijving van de gestolen goederen en probeer de geschatte waarde ervan te vermelden. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Bewaar het aangifteformulier goed.

Claim indienen na thuiskomst

Wanneer je na thuiskomst een claim indient bij je reisverzekeraar, voeg dan kopieën toe van:

  • de aangifte bij de politie.
  • boarding passes en bagagelabels.
  • de paklijst die je vooraf hebt gemaakt.

Vermeld ook duidelijk of je bagage was slotvast gemaakt met een TSA-slot. Dit verhoogt de kans op een succesvolle claim, ook bij gauwdiefstal. Met de juiste documentatie maak je in ieder geval een sterke zaak.

Ga naar de inhoud