Search
menu
Search

Welke regio in Spanje is met 3000+ zonuren koploper met zonne-energie?

Welke regio in Spanje is met 3000+ zonuren koploper met zonne-energie?
Beeld: via canva.com

Welke regio in Spanje is met 3000+ zonuren koploper met zonne-energie?

Spanje is gezegend met veel zonneschijn. Met gemiddeld 2800 tot 3000 zonuren per jaar behoort het tot de zonnigste regio’s van Europa. Dit biedt enorme kansen voor zonne-energie en het land ontwikkelt zich snel tot een leider op dit gebied. Maar wat is de Spaanse regio die het meest profiteert van de zon?

Spanje ligt in het Middellandse Zeegebied en heeft een aangenaam mediterraan klimaat met veel zon. De jaarlijkse hoeveelheid zonneschijn varieert van regio tot regio, maar landelijk gezien krijgt Spanje gemiddeld tussen de 2800 en 3000 zonuren per jaar. In de kustregio’s en het zuiden kan de hoeveelheid zonuren oplopen tot meer dan 3000 per jaar (ter vergelijking: in Nederland en België schijnt de zon gemiddeld zo’n 1700 uur per jaar). Spanje behoort daarmee tot de zonnigste landen van Europa. Alleen landen als Portugal, Italië, Griekenland en Cyprus scoren vergelijkbaar qua zonuren.

Het mediterrane klimaat in Spanje zorgt voor zeer gunstige omstandigheden voor zonne-energie zoals hoge temperaturen, weinig neerslag en wolken. Vooral de lente, zomer en vroege herfst zijn erg zonnig, de zon schijnt dan gemiddeld tussen de 5 en 8 uur per dag. Zelfs in de winter is er relatief veel zon te vinden in veel regio’ in Spanje. Met dergelijke overvloed aan zonneschijn heeft Spanje een enorme potentie voor het opwekken van zonne-energie.

Andalusië leider in zonne-energie

Binnen Spanje loopt de zuidelijke regio Andalusië voorop als het gaat om benutting van de zon. Andalusië geniet nog meer zonuren dan het landelijk gemiddelde en zet stevig in op de uitbouw van zonne-energie.

Andalusië ligt in het uiterste zuiden van Spanje en heeft een zeer zonnig klimaat en telt gemiddeld meer dan 3000 zonuren per jaar. In 2023 installeerde Andalusië maar liefst 1605 megawatt extra aan zonne-energie, een groei van 16%. Tegen 2030 wil Andalusië 75% van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen.

Andalusië profileert zich steeds meer als hét epicentrum van zonne-energie in Spanje. Zowel overheden, bedrijven als burgers omarmen in sneltempo de kansen die de zon biedt.

Een opvallende ontwikkeling is de sterke groei van zonnestroom voor eigen gebruik, ook wel zelfverbruik genoemd. Steeds meer huishoudens en bedrijven leggen zonnepanelen op hun dak om de opgewekte stroom direct zelf te gebruiken.

Dit wordt gestimuleerd via subsidies van de Andalusische overheid. Het zelfverbruik van zonnestroom is de afgelopen 5 jaar maar liefst verhonderdvoudigd in de regio die hiermee voorop loopt in Spanje. Door burgers en bedrijven te betrekken voert Andalusië de energietransitie in Spanje aan. Zonne-energie voor eigen gebruik is daarbij het paradepaardje.

Ga naar de inhoud