Search
menu
Search

Weersvoorspelling Pasen, Fallas en aprilfeest volgens Spanje’s jongste weerman

Weersvoorspelling Pasen, Fallas en aprilfeest volgens Spanje's jongste weerman
Beeld: via canva.com

Weersvoorspelling Pasen, Fallas en aprilfeest volgens Spanje’s jongste weerman

Jorge Rey is een 18-jarige jonge weerman die bekend is geworden door zijn herstel van traditionele methoden voor weersvoorspellingen (zoals de cabañuelas). In een recente video op zijn YouTube-kanaal (zie onderaan) praat hij over de weersomstandigheden die we kunnen verwachten voor de aanstaande periode met feesten en festivals in Spanje, waaronder Semana Santa (Goede Week), Fallas in Valencia en de Feria de abril in Sevilla.

Jorge Rey gebruikt technieken zoals het observeren van gedrag van vogels en veranderingen in de natuur om voorspellingen te doen over het weer in de komende maanden. Hij zegt dat de tekenen wijzen op een regenachtigere lente dan normaal, met meer regenval dan de afgelopen jaren.

Hoewel nauwkeurige voorspellingen op langere termijn moeilijk zijn, geven deze traditionele indicatoren volgens Jorge Rey een goede indicatie. De verhoogde kans op regen kan positief zijn, gezien de aanhoudende droogte die een groot deel van Spanje al jaren teistert.

Als de voorspelling van meer regen in het voorjaar uitkomt, betekent dat mogelijk dat grote festivals als Semana Santa, Fallas en de Aprilfeesten deels letterlijk in het water vallen. Maar gezien de ernst van de droogte zal de regen toch welkom zijn, ondanks het ongemak.

Fallas weersverwachting

De Fallas festiviteiten vinden dit jaar plaats van 1 tot en met 19 maart. Het weer is erg belangrijk tijdens deze festiviteiten in Valencia stad en regio vanwege de fragiele kunstwerken en sculpturen en parades met klederdrachten.

Het slechte nieuws is dat volgens de traditionele methoden om het weer te voorspellen die Jorge Rey hanteert, de Fallas te maken kunnen krijgen met goed weer zonder regen in het begin van de festiviteiten. Tegen het einde en al bijna aan het begin van de Semana Santa, is de kans op regen veel groter.

Wat betreft de temperaturen is er goed nieuws en zullen deze ongewijzigd zijn, dat wil zeggen aangenaam warm voor de tijd van het jaar. Het is nu afwachten of Jorge Rey gelijk krijgt, al zijn er veel sceptici over zijn manier van het voorspellen van het weer (al zit hij ook vaak op het juiste spoor en komen de voorspellingen uit).

Semana Santa weersverwachting

De Spaanse Goede Week, ofwel Semana Santa, is een belangrijk religieus festival met veel tradities en optochten. Het vindt dit jaar plaats van 24 tot en met 31 maart.

Volgens Jorge Rey’s traditionele methode van weersvoorspelling is er dit voorjaar een verhoogde kans op meer neerslag dan normaal in Zuid-Spanje. Dit kan betekenen dat de processies van de Semana Santa mogelijk (deels) in het water vallen.

Ook de temperaturen kunnen mogelijk gematigder zijn dan de zeer warme paasperiodes van de afgelopen jaren. Dit heeft zowel positieve als negatieve kanten voor het verloop van deze belangrijke feestweek.

Als het inderdaad veel zou regenen tijdens Semana Santa, kunnen de traditionele optochten en processies daaronder lijden of zelfs gedeeltelijk niet doorgaan. Tegelijkertijd zijn de extreem warme temperaturen van voorgaande jaren ook zwaar voor alle deelnemers en toeschouwers.

Feria de Abril weersverwachting

Na Semana Santa vinden traditioneel de Aprilfeesten of Feria de Abril plaats in Sevilla en andere steden in Zuid-Spanje. Dit grote volksfeest valt dit jaar van 14 tot en met 20 april.

Net als tijdens Semana Santa is er volgens de traditionele methode van weersvoorspelling die Jorge Rey hanteert een verhoogde kans op een regenachtige periode. De temperaturen liggen mogelijk hoger dan in maart, maar nachten kunnen nog relatief fris zijn.

De feesttenten kunnen de regen enigszins weren, maar paraplu’s zijn misschien geen overbodige luxe voor het geval er buien vallen. Toch heerst er nog grote onzekerheid over het exacte weer tijdens de Feria.

Als het veel zou regenen tijdens de Aprilfeesten, zou dat de parades, paardenshows en andere activiteiten in de war kunnen schoppen. Buien en koud weer kunnen mogelijk ook impact hebben op de feeststemming in de overvolle feesttenten.

Ga naar de inhoud