De supermarkt “boom” van de laatste jaren in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinds dat de crisis begon in 2008 is het aantal supermarkten in Spanje alleen maar gestegen. Er kwamen er tussen 2008 en eind 2015 maar liefst 2.406 bij in het land waardoor het nu wel lijkt of er op elke hoek van de straat en op elk plein een supermarkt te vinden is. Marktleider is nog steeds Mercadona en ook zij zagen het aantal supermarkten stijgen naar meer dan 1.600 winkels, net zoals Aldi, Lidl, Spar en Día die ook steeds meer vestigingen hebben geopend in Spanje.

Hoe minder geld men heeft in Spanje hoe meer supermarkten er komen. Met name het aantal zogenaamde “low cost” supermarkten zoals Mercadona, Lidl, Aldi en Día is flink gestegen de laatste jaren. In het onderstaande schema staat de groei van het aantal supermarkten tussen 2008 en 2015 afgebeeld waarbij gekeken is naar de verschillende supermarkten die weer onderverdeeld zijn in winkeloppervlakte.

Groei

De minste groei was te merken bij de zogenaamde Hipermercados, de grootste supermarkten die er zijn in Spanje waar zo’n beetje alles te koop is zoals de Carrefour, Eroski en Alcampo. Van dit soort grote winkels waren er in 2008 in Spanje 441 te vinden en eind 2015 was dat opgelopen naar 452, een kleine groei dus. Bij het aantal supermarkten met een winkeloppervlakte tussen de 1.000 en 2.499 vierkante meter (zoals de Mercadona, Lidl en Aldi) is het aantal van 2.861 in 2008 opgelopen naar 3.684 in 2015. De grootste groei is echter te merken bij de supermarkten die kleiner zijn dan 999 maar groter dan 100 vierkante meter waarvan er in 2008 nog 13.846 te vinden waren maar eind 2015 was dat opgelopen naar 15.390 winkels.

In 2008 waren er nog 17.148 supermarkten te vinden in heel Spanje maar dat aantal was eind 2015 opgelopen naar 19.554 supermarkten in verschillende groottes. Als daar ook de supermarkten bij worden opgeteld die kleiner zijn dan 100 vierkante meter loopt het aantal op naar 28.556 winkels. De enorme stijging van het aantal supermarkten staat in contrast met de afname van de traditionele winkels die van 25.000 in 2008 gedaald zijn naar 23.055 in 2015.

Low cost

In principe zou men denken dat ten tijde van een economische crisis de mensen minder naar de supermarkten zouden gaan maar precies het tegenovergestelde is gebeurd. Er werd echter wel meer op de centen gelet en dus kwamen er veel zogenaamde “low cost” supermarkten bij. Met name de jaren 2013, 2014 en 2015 werden er veel nieuwe supermarkten geopend in Spanje waarbij vooral het aantal supermarkten van de Mercadona, Lidl, Día en Spar flink zijn gestegen nadat deze ketens miljoenen hebben geïnvesteerd.

Openingen

Gedurende 2015 werden er door de Día 54 nieuwe winkels geopend waarvan een deel eigen winkels maar ook franchises. Lidl opende in 2015 in heel Spanje 30 eigen winkels en de Aldi opende 17 eigen winkels in het land. Mercadona opende in 2015 maar liefst 60 eigen winkels en verbouwde daarnaast ook nog eens tientallen winkels. Ook de Carrefour wist in 2015 veel nieuwe winkels te openen onder de noemer Carrefour Express, kleinere supermarkten gelegen in steden waarvan er 60 werden geopend in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.